’Geweten van landschap’ verdwijnt

Redacteur Rijn en Veen
Regio

Een cursus hoogstamfruitbomen snoeien, een training weidevogelbeheer en adviezen over de inrichting en beplanting van erven en landgoederen. Het is zomaar een greep uit de activiteiten die vanaf 2014 niet meer worden uitgevoerd door Landschapsbeheer Zuid-Holland.

Per 31 december beëindigt deze 34-jarige stichting al haar activiteiten. ,,Er zal zeker een groot gat vallen’’, zegt woordvoerder Dorien Wiltjer teleurgesteld.

De stichting houdt het voor gezien omdat de provincie de vaste subsidie, die sinds 1982 jaarlijks wordt uitgekeerd, aanzienlijkt verlaagt. ,,We verliezen ongeveer driekwart van ons budget. Dat is onhoudbaar. We wisten wel dat de potten langzaam leeg zouden raken, maar de keuzes van de provincie worden nu pijnlijk zichtbaar.’’ De 19 medewerkers van de stichiting staan aan het einde van dit jaar op straat.

Het werk van de stichting is in deze regio voornamelijk in het buitengebied zichtbaar. Wiltjer noemt als voorbeeld de inpassing van paardenhouderijen, die steeds meer in opkomst zijn. Ook de creatie van kilometers aan bloemrijke bermen langs recreatieve routes behoort tot het takenpakket van de natuurstichting.Verder geeft de stichting onafhankelijk advies aan gemeenten over bijvoorbeeld de uitbreiding van bollenbedrijven of de sloop van functieloze kassen. ,,Eigenlijk zijn wij het geweten van het landschap. Dat valt nu weg. Wil een agrariër of particulier nu advies over de inrichting van een erf, zal hij of zij daar zelf subsidie voor moeten loskrijgen.’’

Er gloort echter nog hoop aan de horizon: de provincie wil de vele vrijwilligers die actief zijn namens Landschapsbeheer Zuid-Holland niet in de kou laten staan. Een nieuw netwerk, ’De Groene Motor’ genaamd, moet deze groenliefhebbers blijven ondersteunen.

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.