Drainage bij kustwerk Noordwijk kost een miljoen

Peter van der Hulst
Noordwijk

De kosten voor de aanleg van een drainage nabij de kustverdediging van Noordwijk gaat een kleine miljoen euro kosten. Het project is daarmee veel duurder dan tot nu toe is gedacht. Dat blijkt uit een extra kredietaanvraag waarover de verenigde vergadering van het Hoogheemraadschap van Rijnland volgende week een beslissing over moet nemen.

Eind 2013, begin 2014 kwamen er tal van klachten uit de Hoofdstraat en omgeving over ondergelopen kelders, natte winkelmagazijnen en aangetast interieur. Na twee uitvoerige onderzoeken kwamen verschillende oorzaken naar boven, maar de stijging van het grondwaterpeil kwam toch vooral door de aanleg van het kustwerk en het opspuiten van zand op het strand.

Omdat het hoogheemraadschap daartoe de opdracht gaf, betaalt de organisatie 85 procent van de benodigde drainage. De overige 15 procent komt voor rekening van de gemeente Noordwijk.

Nadat de verenigde vergadering van het hoogheemraadschap in november al een krediet van 330.500 euro beschikbaar had gesteld, wordt nu om een aanvullend bedrag van 663.000 euro gevraagd. Van dit totaal van 993.500 euro komt sowieso 107.500 euro voor kosten van Rijnland.

Dat het project veel duurder uitvalt dan voorzien heeft te maken met het feit dat de oplossing voor het probleem ’veel complexer’ is en ’alleen door enkele gespecialiseerde aannemers kan worden uitgewerkt’. Omdat lozing van het water uit de drain niet op het strand mag plaatsvinden, wordt het project ook duurder. De werkzaamheden moeten nog dit jaar worden uitgevoerd.

Daarmee is het laatste woord over de grondwateroverlast nog niet gezegd. Een onafhankelijke commissie moet zich later nog buigen over de schadeclaims van gedupeerden. Naar verwachting wordt de totale schade van de wateroverlast geschat op zo’n 1,5 tot 2 miljoen euro.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.