’Carrièrevrouw’ werd een stelende penningmeester

Jan Jaap Broekhuijsen
Den Haag/Lisse

Ze was volgens haar advocate ’een echte carrièrevrouw’. Maar toen kwam de kredietcrisis en overleed haar man. De technische installatiebedrijfjes van de 49-jarige Leidse raakten ernstig in financiële moeilijkheden. Ten einde raad graaide ze bijna een halve ton uit de kas van de Vereniging van Eigenaren (VVE) van een bedrijfsunitcomplex op bedrijventerrein Meer en Duin in Lisse, waarvan ze penningmeester was. De politierechter heeft de vrouw daarom veroordeeld tot 240 uur werkstraf.

De Leidse huurde zelf twee van de in totaal 48 bedrijfsunits op Meer en Duin. Als penningmeester van de VVE van het complex had ze toegang tot alle bankfaciliteiten. Die misbruikte ze door vanaf oktober 2008 grote bedragen over te maken naar de zakelijke rekeningen van haar bedrijfjes.

„Dat deed ze niet voor snoepreisjes, maar alleen om de salarissen te kunnen betalen van de werknemers van haar bedrijfjes. Zodat die werknemers hun banen konden behouden”, zei de advocate van de verdachte, Jennifer Tason Avila, tijdens de strafzitting. „Zij heeft bovendien zo lang haar gang kunnen gaan omdat er geen controle was en het bestuur laks is geweest met het naleven van de statuten en eigen regels.”

De organisatie van de VVE bleek inderdaad een zooitje. Sterker nog: de vereniging bestond formeel niet eens. De VVE werd namelijk nooit als zodanig ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

De vrouw is inmiddels berooid en raakte zelfs even dakloos. Ze belandde in de crisisopvang. Inmiddels is de schuldhulpverlening opgestart.

De leden van de rommelige VVE laten de zaak financieel zitten. Per huurder is de schade gemiddeld nog geen duizend euro. Alleen met het zwaarst getroffen lid, dat acht units huurt, is een betalingsregeling voor zesduizend euro getroffen.

De voormalige directrice moet het tegenwoordig doen met een leefgeld van zestig euro per week. Ze probeert langzaam op te krabbelen en doet, ondanks gezondheidsproblemen, twee dagen in de week vrijwilligerswerk .

Het Openbaar Ministerie wil dat de vrouw ook nog vier maanden voorwaardelijke celstraf krijgt opgelegd, maar de rechter vind dat niet nodig. „Ik denk niet dat mevrouw dit nog een keer zal doen”, aldus de rechter.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.