Sporting Trigon haalt streep door titelkansen van Tempo

Hielke Biemond
Leiden

Met wilskracht en windkracht is alles mogelijk bij veldkorfbal. Sporting Trigon behaalde in de strijd om handhaving dure punten tegen Tempo, dat de laatste titelkansen zag verdampen door de 15-11 uitslag. De Leidenaars maakten met tegenwind acht doelpunten en de Alphenaren slechts drie.

Enige maanden geleden gaf Aad van Rijthoven aan dat hij zijn contract bij Tempo niet zou verlengen. De coach vond dat zijn ambities niet overeen stemden met die van de selectie. Dat werd in de vierde streekderby tegen Sporting Trigon in dit jaar nog eens duidelijk. Van Rijthoven sprak voor het beginsignaal gedreven over de noodzaak van winst om de druk op leiders TOP (A) en Tjoba in stand te houden. De spelers startten inderdaad gedreven (0-3, 4-7), maar gaven zeker na rust nooit meer de indruk dat zij nog in hun titelkansen geloofden, zo mat werd er gespeeld. ,,Wij begonnen goed, maar we konden na 4-7 niet doorzetten. Ik vond dat een aantal spelers vandaag niet thuis gaf. De harde wind maakte het lastig en zij hadden op 5-7 wel geluk met twee goals van dames, die normaal nauwelijks scoren (Paauw en Wetselaar, red.). Maar Trigon is voor ons altijd lastig, we hebben niet voor niets maar één keer van ze gewonnen dit seizoen,’’ verzuchtte Van Rijthoven na afloop.

Sporting Trigon speelde wel vol inzet en passie. De Leidenaars haakten nog voor de rust aan (8-8) en domineerden in het vervolg. Aanvoerder Michael Star bezorgde met zijn routine en sprongkracht de onervaren Bastiaan van Eeuwen, vervanger van de geblesseerde Lars Ottevanger (lies), een zware middag onder de paal. Hij stelde Jordy Smeele in staat met twee afstandschoten de eerste voorsprong te pakken (10-9 en 11-9). In de volgende aanvalsbeurt scoorde hij zelf uit een vrije bal, nadat eerder Ellen Matze doel had getroffen (12-11, 13-11). Vervolgens bepaalde Janwillem van der Gugten met twee rake vrije ballen de eindstand op 15-11.

,,Het liep precies zoals we gepland hadden,’’ constateerde winnend coach Maarten van Vliet tevreden. ,,In de eerste helft hadden we bewust wind tegen gekozen en was het bijblijven, bijblijven en aanhaken. Na rust moesten we met wind mee ons voordeel pakken. Dat is uitstekend gelukt, omdat er weer een team stond waar iedereen voor elkaar wilde knokken." Met die wetenschap moet in de resterende twee wedstrijden tegen staartclubs Albatros en Swift (M) de plaats in de overgangsklasse veilig gesteld worden, terwijl Tempo louter nog twee duels speelt om het seizoen vol te maken.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.