Duizenden wachten op plaats in verpleeghuis

Foto DPD

Internetredactie
hilversum

Ruim tienduizend ouderen wachten op een plaats in een verpleeg- of verzorgingshuis.

Dat meldt Nieuwsuur maandag op basis van eigen onderzoek. Veel zorginstellingen spreken van een maatschappelijk probleem.

Het ministerie van Volksgezondheid stelt dat er geen probleem is omdat bijna alle ouderen zogenoemde ’wenswachtenden’ zijn. Volgens de definitie wachten deze mensen op eigen verzoek omdat ze alleen naar een specifieke instelling willen. Het ministerie houdt daarom alleen urgente gevallen in de categorie ’actief wachtenden’ in de gaten. Dat zouden er slechts enkele tientallen zijn.

Volgens Nieuwsuur weten veel mensen niet dat ze ’wenswachtend’ of ’actief wachtend’ zijn en wachten ze daardoor onnodig lang op een plek in een verzorgingshuis. Ouderen komen bijna automatisch in de categorie ’wenswachtend’ terecht, stelt het programma. Ook houden zorginstellingen plaatsen in de andere categorie vrij voor crisisgevallen.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft nog geen signalen ontvangen over problemen met wachtlijsten. Wel roept het toezichtsorgaan mensen op daar direct melding van te maken.

Meer nieuws uit Regio

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.