Hoogspanning in Oegstgeest en Voorschoten mag ondergronds

Marieta Kroft
Oegstgeest/Voorschoten

Oegstgeest en Voorschoten zijn de enige gemeenten in de Leidse regio waar (delen van) de hoogspanning ondergronds kan worden gebracht. Dat blijkt uit een brief die minister Kamp van economische zaken onlangs naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In totaal komen 55 gemeenten in aanmerking voor de zogeheten verkabeling van de hoogspanning. In deze gemeenten betalen netbeheerders als Tennet 75 procent van de kosten.

De resterende 25 procent komen voor rekening van de gemeenten. Dat komt neer op circa 800.000 euro per strekkende kilometer.

Het kabinet besloot vorig jaar al dat in totaal 135 kilometer hoogspanning in Nederland kan worden bekabeld. Het is een operatie van 440 miljoen euro die vanaf 2017 begint en waarvoor vijftien jaar is uitgetrokken. Het gaat om tracés in de bebouwde kom.

Woningen buiten de bebouwde kom die onder hoogspanningslijnen staan, kunnen worden opgekocht. Het gaat om ongeveer 375 huizen in 83 gemeenten. Geen van deze huizen staan in de Leidse regio.

Of Voorschoten en Oegstgeest instemmen met de verkabeling, is nog de vraag. In Voorschoten pleit een bewonersgroep ’Werkgroep Hoogspanning Voorschoten’ voor het ondergronds brengen van het totale 2,5 kilometer lange tracé, terwijl er maar een deel ervan in aanmerking komt. Het gaat dan om het tracé in Noord-Hofland.

D66 in Oegstgeest heeft het gemeentebestuur afgelopen weekend gevraagd een onderzoek te doen naar de wenselijkheid en de haalbaarheid van het onder de grond brengen van de hoogspanning. ,,Afhankelijk van die uitkomsten zijn we voor of tegen’’, zegt fractievoorzitter Boris Kocken. Een woordvoerder van Oegstgeest laat weten dat het gemeentebestuur er in oktober een standpunt over inneemt.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.