Prijzen voor Leidse vrijwilligers

Jorinde Vroeijenstijn, Annemarie Koopman en Alexander Geertsema.© Corine Zijerveld

Monique Bankras
Leiden

Leiden zette deze week twee vrijwilligers en een vrijwilligersorganisatie in het zonnetje. Dat gebeurde bij de uitreiking van de Leidse Vrijwilligersprijs in de Burgerzaal van het Leidse stadhuis.

De winnaar van de Leidse Vrijwilligersprijs is dit jaar Annemarie Koopman. Zij won het van twee andere genomineerden, Peter Rodenburg en Nico Massaar. Koopman speelt een belangrijke rol in de Zeeheldenbuurt, een oer-Leidse wijk die wacht op sloop, nieuwbouw en renovatie. Volgens de jury van de vrijwilligersprijs waakt Koopman als bestuurslid van de buurtvereniging met haar collega-bestuursleden over de uitvoering van de wijkvisie, maar zet ze zich daarnaast vooral in voor de sociale cohesie in de wijk. ,,Ze is een drijvende kracht bij het weer aanstellen van een sociaal wijkteam voor de buurt. Ze zorgt voor verbinding en gesprekken met gemeenteambtenaren.’’

Dat wordt in de Zeeheldenbuurt overigens enorm gewaardeerd. ,,Heel trots zijn we op onze Annemarie’’, staat er pontificaal op de website van de buurtvereniging. De winnares zelf deelt de bij de uitreiking de eer met haar buurtgenoten. ,,De hele wijk wint een beetje want we hebben het met z’n allen gedaan’’, zei ze in haar dankwoord.

Molenaar

De Leidse Vrijwilligersprijs besteedt elk jaar ook aandacht aan jongeren die vrijwilligerswerk doen. Bij de uitreiking kreeg de 26-jarige Jorinde Vroeijenstijn de Crystal Award (voor jongeren van 18 tot en met 27 jaar). Zij is één van de jongste molenaars van Nederland en ook één van de weinige vrouwen die dit ambachtelijke werk doen. Ze zet zich met hart en ziel in voor het behoud van molens en van het vak van de molenaar. Dat doet ze door mee te helpen met het laten draaien van zes van de negen Leidse molens en door nieuwe molenaars te werven en de vrijwilligers aan te sturen. Ze helpt ook bij de organisatie van de Leidse Molendagen.

Alexander Geertsema van de Vereniging Leidse Schooltuinen haalde de Organisatieprijs 2015 op. De vereniging bestaat al bijna negentig jaar en leerde tot nu toe duizenden kinderen hoe groenten en bloemen groeien en bloeien. Elk jaar nemen zo’n 650 kinderen van groep zes van achttien scholen deel aan de schooltuinlessen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.