Regio koerst op regioraad

Regio koerst op regioraad
Leiden/regio

De kans is groot dat Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest op niet al te lange termijn taken en bevoegdheden overdragen aan een regioraad. Dat is op dit moment de uitkomst van de discussie over de bestuurlijke toekomst van de regio.

Tot begin deze week koerste de stuurgroep onder leiding van Eelco Brinkman op een lichte vorm van samenwerking waarbij alleen besluiten kunnen worden genomen wanneer alle regiogemeenten het eens zijn. Voor Zoeterwoude en Voorschoten zou een verdergaande vorm van samenwerking niet bespreekbaar zijn.

Naar verluidt ging de lichte samenwerking de bestuurders van Leiden en Leiderdorp niet ver genoeg, waarna de regioraad op tafel kwam. Burgemeester Pauline Bouvy van Voorschoten liet deze week aan haar gemeenteraad weten dat die vorm van samenwerking haar nu te ver gaat. Daarmee schaart Voorschoten zich in het kamp van Zoeterwoude, dat er al langer geen geheim van maakt niets te zien in de overdracht van bevoegdheden aan de regio.

Terwijl in de colleges van Leiden en Leiderdorp voldoende steun lijkt voor een regioraad, ligt dat in Oegstgeest ingewikkeld. Daar zijn ten minste twee van de drie collegepartijen tegen een regio die veel te zeggen krijgt, maar is voor de voltallige oppositie zelfs ’fusie’ al lang geen vies woord meer.

Meer nieuws uit Leiden