Te voet Napoleon achterna

Er wordt voor zaterdag 16 oktober geen stralend weer voorspeld, maar iedere Nieuwedieper weet dat regenwolken vaak aan Den Helder voorbijgaan. Geen enkele smoes dus om de wandelschoenen niet uit het vet te halen voor de veertiende Napoleon Bonaparte wandeltocht.

De tocht wordt ieder jaar gehouden door de Wandelsportvereniging Koninklijke Marine en voert langs de marinehaven en de stellingen van Napoleon. Zowel de doorgewinterde wandelaar als het gezin dat eens op stap wil, komt aan zijn trekken want er zijn verschillende afstanden. Deelnemers kunnen kiezen voor vijf, tien, vijftien, 25 of veertig kilometer. De start en finish is bij het museumschip De Schorpioen, dat pal achter het Marinemuseum ligt op de Oude Rijkswerf.

Gratis koffie Dit jaar gaan alle afstanden over het marineterrein waar vanaf de kade marineschepen te bekijken zijn. Bijna alle afstanden (alleen de vijf kilometer niet) voeren langs het gebouw van de organiserende vereniging waar gratis koffie wordt geschonken.

Na het verlaten van het marineterrein gaan de vijf en tien kilometer over de Flaneerkade en de Oude Rijkswerf, waar allerlei activiteiten gedaan kunnen worden.

De deelnemers aan de vijftien kilometer gaan over de Linie richting vuurtoren en dan via de zeedijk terug naar de werf. De wandelaars die kiezen voor de veertig kilometer gaan via de Linie richting Mariëndal en dan langs de Kanoroute naar Julianadorp. De 25 kilometer vertrekt ook naar Mariëndal maar buigt daar af richting strand. Beide routes lopen terug via duin en dijk. Onderweg zijn diverse pleisterplaatsen waar wat gegeten en gedronken kan worden.

Bij de horeca in De Schorpioen zijn koffie, soep en kleine gerechten te verkrijgen.

Deelname kost €3 met herinnering en €2 zonder. Inschrijven kan ter plaatse.

Starttijden: vijf, tien en vijftien kilometer: 8-13 uur, 25 kilometer 8-10 uur, veertig kilometer 8-9 uur. De finishpost sluit om vijf uur.

Meer nieuws uit Regio

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.