Column Achterlijn: Halfbakken

Hielke Biemond

Het kan een quizvraag zijn: wat hebben FC Oss en Achilles ’29 gemeen? Allebei ver weg, hoor ik u denken. Het goede antwoord: het zijn de enige twee Nederlandse clubs die uit de eerste divisie zijn gedegradeerd sinds dat in 1971 het laagste profniveau werd.

Mogelijk houden ze voorlopig die twijfelachtige eer, want de kans dat er snel weer een eerstedivisionist afdaalt naar de rangen der amateurs is sinds vorige week kleiner geworden.

De KNVB heeft in een brief aan de tweededivisieclubs laten weten de de kampioen niet meer verplicht hoeft te promoveren. Of nu ja, misschien niet. Dat wordt halverwege het seizoen bekeken en is mede afhankelijk van de financiële situatie van de betreffende club.

Met deze halve knieval hoopt de voetbalbond de onvrede weg te nemen bij de topamateurclubs, die niet willen promoveren. Voorzitter Arjan Broekhof van VVSB noemt het ’een halfbakken oplossing.’

Daarmee vat hij onbedoeld ook de grootschalige verbouwing van de voetbalpiramide treffend samen.

Eerst werd de topklasse ingevoerd om doorstroming tussen prof- en amateurvoetbal te krijgen. Toen dat mislukte, kwam er een tweede divisie boven. Ook dat heeft meer problemen dan oplossingen opgeleverd.

Het is spannend wat langer op zich laat wachten: de volgende degradant uit de eerste divisie of een visionair bij de KNVB.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.