Legerhelikopter brengt bunkerdak naar Noordwijk [foto's en video]

Leander Mascini
Noordwijk

De levering van een bunkerdak bracht donderdag veel bekijks. De vuurleidingsbunker van het Atlantikwall Museum in de duinen van Noordwijk kreeg donderdag een nieuw dak. Het kolossale ding kan echter niet met een vrachtwagen of kraan worden bezorgd. Een legerhelikopter zorgde daarom voor het bijzondere transport.

Het komt maar sporadisch voor dat Defensiehelikopters worden ingezet voor het vervoer van bijzondere ladingen voor niet militaire doeleinden. In het geval van het Atlantikwall Museum is besloten medewerking te verlenen vanwege het maatschappelijk belang en de slechte bereikbaarheid van de locatie. De vuurleidingspost ligt midden in de duinen en is met zware kranen niet te bereiken zonder het landschap te beschadigen.

De laatste keer dat een helikopter van Defensie een zware lading vervoerde voor een andere instantie was in 2012. Toen plaatste een Chinook bij Harderwijk een oorlogsmonument in het Veluwemeer voor de stichting Monument Geallieerden Harderwijk.

Atlantikwall Museum

Het Atlantikwall Museum Noordwijk is ingericht in een reeks bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Dankzij een expositie in de vuurleidingpost en een wandeling door het ondergrondse gangenstelsel kunnen bezoekers zich een beeld vormen over het leven in bunkers. Het museum laat ook zien hoe het Duitse leger in de Tweede Wereldoorlog de kust van het Europese vasteland omvormde tot een vesting.

Wat zijn Chinooks?

Chinooks zijn de grootste transporthelikopters van de Nederlandse krijgsmacht. Deze toestellen worden doorgaans ingezet voor troepen- en vrachtvervoer, zoals bijvoorbeeld gebeurt in Mali. Daarnaast voeren Chinook-bemanningen, aangevuld met medische specialisten, ook medische evacuaties uit in crisisgebieden. Dichter bij huis kunnen Chinooks grote branden blussen met zogenoemde bambi-buckets. Deze waterzakken kunnen tot 10.000 liter water bevatten.

Het bijzondere transport trok natuurlijk veel bekijks.

Het dak werd bij het vliegveld in Valkenburg opgetakeld door de Chinook.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.