Visser 't Hooft Leiderdorp: op een kleine school beginnen

Redactie Leidsch Dagblad
leiderdorp

De stap van een kleine basisschool naar een grote middelbare school is voor veel kinderen enorm. Op het Visser ’t Hooft in Leiderdorp proberen ze die overgang overzichtelijk te houden. ,,Met 700 leerlingen zijn wij relatief klein’’, zegt Jos Nijhof, teamleider van de vwo-afdeling.

De school biedt mavo, havo en vwo, maar voor de twee laatstgenoemde richtingen moeten leerlingen vanaf klas 4 naar de Kagerstraat in Leiden. ,,Wij zijn nog een beetje het verlengde van de basisschool. Voor sommigen is dat heel prettig’’, denkt Nijhof. Voor leerlingen uit dorpen als Oud Ade en Roelofarendsveen kan Leiderdorp fijn zijn omdat ze de eerste drie jaar de stad nog niet in hoeven. Zestig procent van de leerlingen komt uit Leiderdorp, ruim 30 procent uit de overige dorpen, en een heel klein deel uit Leiden.Op Visser ’t Hooft in Leiderdorp werken leerlingen veel op leerpleinen, zelfstandig of in kleine groepjes. ,,Dat doen we al sinds 2007. Je kunt daar meer differentiëren. Het streven is dat iedereen de stof op zijn eigen golflengte uitwerkt’’, zegt locatiedirecteur Marije Veldhuis. Alle vakken bestaan voor de helft of iets meer uit klassikale instructielessen, en voor het overige deel uit zelfwerkzaamheid. Het leerplein is geen bezuinigingsmaatregel. ,,Met minder docenten werkt het juist niet. De docent is altijd bij zijn klas. Zitten er op een leerplein drie klassen, dan zijn er drie docenten bij, plus nog een of twee assistenten’’, aldus Nijhof.Bijzonder aan de school is dat leerlingen er geen Frans krijgen, maar wel Spaans. Nijhof: ,,Vierhonderd miljoen mensen spreken Spaans. Het is een wereldtaal.’’ Havo- en vwo-leerlingen die hun opleiding vervolgen aan de Kagerstraat, krijgen ook daar Spaans. Leerlingen die vanaf de brugklas naar de Kagerstraat gaan, hebben die mogelijkheid niet.De school lijkt in verdere opzichten veel op de grotere zusterschool. Zo zijn er in de eerste twee jaar extra sport- en kunstlessen. Alle niveaus zitten daarbij door elkaar.

Deze school kies je als je:-examen Spaans wilt doen-naast klassikale lessen zelfstandig aan het werk wilt op een leerplein-uit Leiderdorp of omgeving komt en naar een relatief kleine school wilt

Open dagen:Visser ’t Hooft Leiderdorp, Muzenlaan 155: vrijdag 17 januari 19-21.30 uur; informatieavond voor ouders: 20 januari 20 uur.

Dit is een artikel in een reeks artikelen over scholen voor voortgezet onderwijs in Leiden en omstreken. Leerlingen uit groep 8 moeten voor 1 april hun keuze maken.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.