'Maak van Katwijkse rotondes weer kruispunten'

De rotonde op de Zeeweg in Katwijk. Archieffoto

Dick van der Plas
Katwijk

Om een snelle busverbinding tussen Leiden en Katwijk soepel door de dorpskern van het zeedorp te loodsen, kan het nodig zijn om van drie grote rotondes weer kruispunten met verkeerslichten te maken. Het gaat om Zeeweg/Julianalaan, Zeeweg/Karel Doormanlaan en Koningin Julianalaan/Biltlaan/Industrieweg. Door bussen op deze kruispunten voorrang te geven, kunnen ze op tijd en snel rijden.

De beoogde maatregel komt uit de koker van de provincie Zuid-Holland en wordt door het Katwijkse college met argusogen bekeken. ,,Dit kan van invloed zijn op het overige verkeer en een behoorlijke impact hebben op de beeld- en groenkwaliteit van de betreffende straten’’, zegt wethouder Klaas Jan van der Bent. Katwijk wil dat eerst de noodzaak van dit voorstel wordt onderzocht. Ook moet worden bekeken of de bestaande rotondes niet met beperkte aanpassingen geschikt kunnen worden gemaakt voor de bussen van het HOV (Hoogwaardig Openbaar Vervoer).

De snelle buslijn die Leiden, Katwijk en Noordwijk moet gaan verbinden, rijdt waarschijnlijk via de Plesmanlaan in Leiden naar station Leiden Centraal. Katwijk heeft een voorkeur voor een variant die via het Bio Science Park en de Wassenaarseweg naar het stationsgebied gaat, maar deze route heeft volgens onderzoek een ’nadelig effect op de ruimtelijke kwaliteit en de verkeersveiligheid’. Rijden over de Plesmanlaan zou bovendien sneller zijn.

Anders wordt het wanneer Leiden besluit om het busstation naar de zeezijde van het centraal station te verplaatsen. Dat zou nog deze collegeperiode moeten gebeuren. Dan komt voor Katwijk ook de route via het Bio Science Park weer in beeld.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.