Nieuwe leerkracht houdt school gezond

Wilfred Simons
Leiden

De pabo van de Hogeschool Leiden gaat leerkrachten opleiden die gespecialiseerd zijn in gezondheid op school. Deze ’Specialist Sportieve en Gezonde School’ moet er voor zorgen dat basisscholen aandacht besteden aan gezondheid, een gezondheidsbeleid opzetten, andere leerkrachten adviseren en ouders overhalen om thuis volgens de normen van de school te leven.

Basisscholen hebben nu geen leerkrachten met kennis op het gebied van gezondheid, zegt projectleider Monique van Ark. ,,Een school kan bij leerlingen en ouders aandringen op louter gezonde traktaties’’, geeft ze als voorbeeld. ,,Maar wat doe je, als een leerling met een zorgvuldig geknutselde traktatie komt van chips en dropveters? Verbied je die traktatie of strijk je als leerkracht over je hart? Daarover bestaan geen afspraken.’’

De pabo van de hogeschool werkt samen met vijf andere hbo’s aan de ontwikkeling van een curriculum dat pabo-studenten de mogelijkheid biedt zich te scholen tot gezondheidsspecialist. De specialisatie is ondergebracht bij de sportklas van de pabo, een opleiding die ook bij jongens populair is.

De eerstejaars volgen nu al de eerste voltooide lesmodule. Het is de bedoeling dat zij all round gezondheidsspecialist zijn als zij hun opleiding hebben voltooid. Daarnaast begint de Hogeschool Leiden in september met nascholingscursussen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.