Delano a Cohen (Quick Boys): ’Ik moest alles weer leren’

Aanvoerder Delano a Cohen doet er alles aan om wat rust in het spel van Quick Boys te krijgen tegen Odin ’59.

Aanvoerder Delano a Cohen doet er alles aan om wat rust in het spel van Quick Boys te krijgen tegen Odin ’59.© Foto Hielco Kuipers

Katwijk

Als trotse aanvoerder van Quick Boys tilde hij vorig seizoen de kampioensschaal omhoog. Deze jaargang verloopt niet alleen voor zijn team een stuk moeizamer, zeker ook voor Delano a Cohen persoonlijk. De middenvelder miste het eerste deel als gevolg van een beeninfectie en slaagde er na zijn rentree lange tijd niet in op zijn oude niveau te komen.

Bevrijdend voelde het om dinsdagavond tegen Odin ’59 een doelpunt te vieren met de supporters: een bekeken schuiver in de verre hoek. ,,Ik was het vertrouwen in mijn enkel een beetje kwijt’’, vertelde hij na de met 3-2 gewonnen inhaalwedstrijd.

,,Tot de winterstop heb ik gedacht: moet ik niet nog een keer worden geopereerd? Waarom blijf ik zo’n last houden? Dat vrat enorm aan me, veel meer dan ik had verwacht.’’

De ziekenhuisbacterie die hij afgelopen zomer na een kuitoperatie opliep, had hem zijn been kunnen kosten. Een snelle ingreep voorkwam dat dramatische scenario. Niettemin was de schade onvergelijkbaar met die van een reguliere operatie. De man die niet lang daarvoor een sleutelrol had gespeeld in het kampioenschap van Quick Boys, moest opnieuw leren lopen.

Misvatting

Toen hij dat in het najaar weer kon, dacht hij eindelijk van de ellende af te zijn. Achteraf was het niet verstandig om begin november al zijn rentree te maken, in de met 7-1 verloren derby tegen Rijnsburgse Boys.

,,Maar dat is makkelijk praten’’, beseft hij. ,,Ik wilde zo graag snel terugkeren en het team draaide in die periode niet lekker. De vraag wanneer ik weer fit was, werd vaak aan me gesteld. Ik dacht: als ik weer kan lopen, kan ik weer voetballen.’’

Een misvatting, ontdekte hij al snel. Het duurde veel langer om weer op zijn oude niveau te komen. Zijn ervaring bleek totaal niets waard: hij voelde zich als een pupil die voor het eerst op een voetbalveld stond.

Bevrijdend

,,Ik moest weer leren een bal aan te nemen. Elke wedstrijdsituatie was weer nieuw. Bij wat ik normaal gesproken op de automatische piloot deed – opendraaien en een bal naar iemand in de goede kleur spelen – moest ik nu nadenken.’’

Het was een ontmoedigende periode, waarin de overweldigende steun van zijn clubgenoten hem op de been heeft gehouden. Tijdens het trainingskamp kwam het bevrijdende gevoel: Delano a Cohen voelde zich voor het eerst weer de voetballer Delano a Cohen. ,,Het vertrouwen in mijn enkel heb ik nu weer volledig terug.’’

Organiseren zit in zijn aard. Hij heeft een voltijdbaan als management trainee bij een technische groothandel in Schiedam. De aanjager in de selectie van Quick Boys is A Cohen gebleven, ook toen zijn lichaam hem dat niet toestond. Jonge spelers kwamen nog altijd met vragen naar hem toe, merkte hij.

Leiders

,,Ik ben hier vanaf het begin één van de leiders in de groep. Ook met dingen regelen buiten het veld. Die rol heb ik nog steeds. Ik heb altijd het gevoel gehad dat het me binnen de vereniging werd gegund. Het is fijn dat ik iedereen nu kan terugbetalen.’’

De huidige positie in de middenmoot is volgens hem ‘realistisch’. Quick Boys heeft dit seizoen geen veelscorende spits en speelt in tegenstelling tot vorig seizoen vaak noodgedwongen in een wisselende samenstelling. Dat zorgde ook tegen Odin '59 duidelijk voor een gebrek aan automatismen. Het team bleef tegen de degradatiekandidaat ver verwijderd van het nagestreefde niveau van de tweede divisie.

Verdediger Joey Ravensbergen brak met zijn wilskracht de moeizame wedstrijd open, door een bal aan de zijlijn binnen te houden en spits Jason Oost te bedienen (1-0). Uit een vloeiende aanval tikte Jesse Driebergen op slag van rust de 2-0 binnen.

De spanning keerde vlak daarna terug toen doelman Martijn de Zwart de bal via de paal tegen zijn kuit kreeg en hem volgens de grensrechter net achter de lijn pakte.

De 3-1 van A Cohen maakte voor het eerst op de avond enthousiasme los op Nieuw Zuid, maar het rommelige einde, waarin het nog bijna gelijk werd, stemde niemand tevreden. ,,Het mooie aan deze club is dat een normale overwinning niet bestaat’’, sprak de aanvoerder. ,,Het is kritisch publiek, maar ook heel trouw.’’

Quick Boys-Odin ’59 3-2

37. Oost 1-0, 45+1. Driebergen 2-0, 48. De Zwart 2-1 (e.d.), 66. A Cohen 3-1, 77. Cremers 3-2. Scheidsrechter: Ritmeester. Toeschouwers: 1300.

Quick Boys: De Zwart, Opoku, D. van der Plas, Ravensbergen, Aafjes, A Cohen, Hoek, Oost (71. Sahadewsing), Steemers, Driebergen, Misa-Danso (81. Gilissen).

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.