Meerburg: twee keer feest

Hennie Kanbier sportredactie@leidschdagblad.nl
Zoeterwoude-Dorp

Een week na het echec tegen Nicolaas Boys, alle geplande festiviteiten ten spijt, heeft Meerburg de titel alsnog binnengehaald. Tegen de rivaal bij uitstek, SJZ, werd met 1-2 gewonnen en daardoor zijn de Rijndijkers alsnog tweedeklasser volgend seizoen.

Het toch wel ellendige gevoel dat het op eigen veld niet gelukt was tegen een laagvlieger werd ruimschoots teniet gedaan op sportpark Haasbroek. SJZ was vast van plan om het Meerburgse feest nog een week uit te stellen, zeker ook omdat de ploeg van Rob van den Wijngaard met minimaal een punt erbij, zeker zou zijn van nacompetitievoetbal. In het eerste kwartier hadden de bezoekers het dan ook lastig. Patrick Bom had alle moeite met een verraderlijke inzet van Frank Willemse, terwijl even daarvoor Joep van Vuren ook zomaar de 0-1 had kunnen maken.

Het leek het begin van een boeiend burengevecht met alles erop en eraan. Helaas kwam het niet zover. Nimmer ontbrandde de Zoeterwoudse clash en dat mocht vooral SJZ zich aanrekenen. Na het eerste hoopgevende kwartiertje zakte de thuisploeg weg en nam Meerburg het heft in handen, zonder tot grote daden te komen overigens.

Wel deelde de ploeg van Ron de Roode speldenprikken uit en ruim tien minuten voor de pauze kon de trainer met de nodige rust gaan toekijken. Mats van der Poel, die het voorin moest stellen zonder de aanvoer van de geschorste Joeri van der Voort, scoorde weer eens een karakteristieke spitsengoal: kort wegdraaien bij de tegenstander en het doel zoeken en vinden.

Passie

De 0-1 was volgens Van den Wijngaard een terechte tussenstand zo gaf hij achteraf aan. ,,We begonnen leuk, maar daarna heb ik niets meer gezien van de passie waarmee we hadden getraind en toegeleefd naar deze kraker. Zelfs in de slotfase hebben we ondanks onze 1-2 niet echt een vuist kunnen maken. Onbegrijpelijk dat we niet thuis hebben gegeven in deze ambiance. We moeten nu een week de wachtkamer in, maar het mag duidelijk zijn dat Graaf Willem II VAC nu de beste papieren heeft. Het kan dus nog op een ware teleurstelling uitdraaien dit seizoen.”

Voordat SJZ die aansluitingstreffer maakte, had Meerburg weinig te duchten van de haast tamme uitdager. Zeker niet nadat Van Vuren Van der Poel in staat had gesteld om de tweede binnen te schieten. Op dat moment stond ‘concurrent’ avv Alphen ook nog achter en dus was er geen vuiltje aan de lucht voor de lijstaanvoerder. Zeker niet omdat Willemse geblesseerd was uitgevallen aan de kant van de thuisploeg. Daarmee leek alle gevaar geweken.

Toch bracht Joost Spierenburg vanuit het niets de marge terug tot een treffer en gloorde er nog hoop om een punt in de wacht te slepen. Meerburg werkte niet mee aan een gedeeld feestje en dat was achteraf maar goed ook omdat avv Alphen alsnog won. Natuurlijk had Meerburg dan nog steeds een riante kans gehad om de titel veilig te stellen tegen hekkensluiter UDO volgende week, maar op hernieuwd uitstel zat niemand te wachten bij de in het blauw gestoken Meerburgers.

Ongeorganiseerd

De teleurstellende derby eindigde dus in een feest voor de terechte kampioen, terwijl SJZ moet vrezen voor de nacompetitie. Ron de Roode was uiteraard uitsluitend met zijn eigen ploeg bezig. ,,Heerlijk dat we het nu wel hebben afgemaakt, hoewel het van mij ook vorige week klaar had mogen zijn. Ook voor degenen die toen het feest hadden geregeld. Voor de jongens is het leuker om hier kampioen te zijn geworden. We gaan nu wat ongeorganiseerd feesten en doen dat volgend week nog eens dunnetjes over op het eigen complex. Uiteindelijk een prima scenario zo.”

SJZ: Van Diemen, Hoogervorst, Van Rijt, Bos, Plooij, Wansink, Van der Meer, Sleijser, Coret (80. Wijsman), Willemse (54. Versteegen), Spierenburg.

Meerburg: Bom, Smit, Verboon, Van Diemen, Weijers, Paap (72. Van Rijn), De Groot, Van der Meer, Van Vuren (85. Bovenlander), Van der Poel (82. Bonekamp), De Jong.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.