Teylingse twijfels bij nieuw minimabeleid

Redactie Leidsch Dagblad
Teylingen

De Teylingse politiek heeft grote aarzelingen bij de introductie van een nieuw minimabeleid. Oppositiepartijen vinden de voorgestelde beloningsregeling voor actieve bijstandsgerechtigden ’asociaal’. Coalitiepartijen vragen zich af of de nieuwe regels zinvol zijn, nu de nieuwe Participatiewet in aantocht is.

Van de Teylingse oppositiepartijen is de PvdA het felst tegen een premieregeling voor minima. Dergelijk beleid is volgens Elsbeth Koek ’eenzijdig, ondoordacht en asociaal.’ ,,De PvdA vindt niet dat het een gunst is dat je een uitkering krijgt, maar een recht.’’ De Christenunie deelt die kritiek. ,,Een beetje dwang, kortingen: schieten die mensen daar iets mee op’’, zo vraagt fractievoorzitter Frans Nederstigt zich af. Ook Dion Piket van Trilokaal is ’faliekant tegen’.

De Intergemeentelijke Sociale Dienst Bollenstreek (ISD) wil dit jaar een premieregeling voor circa negenhonderd langdurig werklozen en overige minima (tot tien procent boven de bijstandsnorm) in de Bollenstreek invoeren. Uitkeringsgerechtigden die hun best doen om werk te vinden, bijvoorbeeld door het doen van vrijwilligerswerk, krijgen 600 euro. Wie minimaal zes maanden werkt ontvangt een uitstroompremie van 800 euro

De ISD werkt voor Lisse, Hillegom, Noordwijk, Teylingen en Noordwijkerhout.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.