Leidse politiek schrikt van inval FIOD bij gemeente wegens mogelijke fraude ROC-gebouw

De gymzaal van het Da Vinci College Lammenschans. De belastingdienst deed een inval bij de gemeente omdat die mogelijk fraude pleegde bij de financiële afhandeling van dit schoolgebouw.© Hielco Kuipers

Janneke Dijke
Leiden

De schrik zit er in bij de Leidse partijen in de gemeenteraad na de inval van de FIOD bij Servicepunt 71, behorend bij de gemeente. De FIOD verdenkt de gemeente van fraude bij het schoolgebouw van het Da Vinci College, onderdeel van het ROC-gebouw Lammenschans.

Dat is volgens de inspecteurs 29 miljoen waard, terwijl de gemeente 16 miljoen opgaf en daarmee ten onrechte een vrijstelling kreeg. Raadsleden willen eerst meer weten voor ze een oordeel vellen, maar tillen (bijna) allemaal zwaarder aan het misverstand met de Belastingdienst dan het college doet.

Mart Keuning (ChristenUnie): ,,Ik ben geschrokken. Het verbaast mij dat dit het college verbaasd is. Als de FIOD komt, is dat niet zomaar. Ik wil eerst alle informatie van het college: wat heeft de FIOD gevraagd en hoe is daarop gereageerd. Het college stelt dat alles aan de raad is gemeld en dat lijkt je ook vrij te pleiten. Maar dat overleg met de belastingdienst staat in een besluit van 2011. Op basis daarvan weet die raad niet hoe de spanning oploopt. Dat zegt dus niet dat we alles hebben geweten.”

Tomas Kok (Groep Kok): ,,De gemeente heeft het over een kwestie, terwijl lang duidelijk was dat de dienst dacht: hier klopt iets niet. Ik ben ook verbaasd dat het college doet alsof deze inval onterecht is. Ze hebben dat verkeerd ingeschat. De Belastingdienst is niet een instelling waar je een politiek meningsverschil mee hebt; je moet betalen of niet. Hier had je rekening mee moeten houden.”

Jeffrey van Haaster (D66): ,,Ik ben onthutst te lezen dat de gemeente onderwerp is van strafrechtelijk onderzoek van de FIOD. Ik vind het goed dat de gemeente maximaal meewerkt om alle feiten boven tafel te krijgen.”

Gijs Holla (PvdA): ,,Je bent onschuldig tot schuld bewezen is. Gemeente dacht nog in overleg te zijn met de dienst, dan is het vreemd dat de FIOD plotseling komt binnenvallen. Dat zijn de feiten die ik van de gemeente heb gekregen. Ik denk dan: probeer er eerst eens fatsoenlijk uit te komen.”

Frederik Zevenbergen (VDD): ,,Als je de brief goed leest, zie je dat de gemeente heeft meegewerkt. Er is niets weggepoetst en alles is openbaar. Ik vraag me af waarom met zoveel tromgeroffel en wapengekletter opgetreden wordt, terwijl je aan het onderhandelen bent. Als de gemeente hetzelfde doet, dan volgen de vragen waarom ze dit zo doen.”

Moniek van Sandick (CDA): ,,Het college wacht op antwoord die het FIOD alleen bij de gemeente kan halen, blijkbaar. Het ROC-verhaal wordt bizarder dan het al is en heel erg zorgelijk. Gesteld dat er druk vanuit het college op Da Vinci is uitgevoerd om in dat pand te trekken, dan vraagt je je toch af wie dit zo heeft geregeld. Dat had glashelder moeten zijn. Wij wachten op een eerste reactie van het FIOD. Dan moet er een goede dialoog volgen - want die is er nu niet.”

Yvonne van Delft (GroenLinks): ,,Dit ziet er niet uit als overleg. Ik ben benieuwd naar alle ins en outs. Ook omdat ik meerdere malen gevraagd heb naar de risico’s in dit dossiers. Dit is niet mooi. Dit is een complex dossier waar je ook met prima mensen over van gedachte kan wisselen.”

Dick de Vos (PvdD) en Julian van der Kraats (SP) waren donderdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.