’Defensity’ werft op feesten Augustinus

Michiel Smit
Leiden

Vier militairen stonden deze week in hun dienstuniform tussen de feestende studenten op het lustrum van Augustinus. De militairen – die zelf ook studenten zijn - maken deel uit van het ’Defensity College’, een project van Defensie dat universitaire studenten probeert te werven. Leidse studentenverenigingen zijn daarvoor de perfecte plek.

Defensity gaat ook nog naar latere lustrumfeesten van de vereniging. Augustinus viert van 6 tot 17 juli het 125-jarige bestaan in de Mors in Leiden. Veerle van Grafhorst van Defensity College, die de promotiebezoeken namens Defensie organiseert, zegt dat het bestuur hen heeft uitgenodigd. „Er stonden vier werkstudenten in uniform die in gesprek gingen met de studenten, en vertelden over de mogelijkheden van studenten bij Defensie. Ze reageerden heel positief.” Defensie is in mei ook te gast geweest bij Minerva, daar waren ze aanwezig op een bedrijfsdiner.

Werkstudenten

De militairen die in gesprek met de studenten gaan, zijn zogeheten werkstudenten: academici met een bijbaan bij Defensie. „We willen af van het beeld dat Defensie niet voor hbo’ers of universitair geschoolden is”, zegt Van Grafhorst. „Bij ons kunnen universitaire studenten van alle studierichtingen terecht. Van filosofie en geschiedenis tot geneeskunde.” Voordat de studenten bij Defensie aan de slag kunnen, moeten ze in hun eerste jaar een selectie en reservistenopleiding doorlopen. Twee weken zijn de studenten dan op bivak, waar ze leren marcheren, schieten en samenwerken. Daarna worden de studenten ingedeeld bij een legeronderdeel zoals de luchtmacht of de marine.

Ze blijven ondertussen wel studeren. Het is namelijk een bijbaan voor ze. Volgens Defensie zijn de bijbanen divers en verschillen ze per studierichting. „We zoeken een werkplek die goed bij de studierichting van de student past, of het nu technisch of juridisch is”, aldus Van Grafhorst.

Eerbetoon

De werkplekken voor studenten zijn volgens Van Grafhorst populair omdat het de studenten nieuwsgierig maakt. „Ze vragen zich af wat je daar precies doet. Verder is de reservistenopleiding heel cool om te doen, en heb je direct een bijbaan die prima verdient. Het is een leuke groep, waar je veel mee doet.”

Volgens Van Grafhorst komen de werkstudenten uit het hele land. Toch lijken er onevenredig veel Leidse studenten bij het Defensity College te zitten. „Eén van de oprichters kwam uit Leiden, en zij hebben vooral in hun directe omgeving reclame gemaakt. Daarom komen er veel uit Leiden en Delft.”

Defensity doet meer in Leiden dan studentenfeestjes bezoeken. Bij Dodenherdenking hebben militairen een eerbetoon in Leiden gegeven, volgend jaar komen ze weer.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.