Geluidsnorm Oegstgeest opgerekt

Binnert Glastra
Oegstgeest

Voor 561 nog te bouwen huizen ten westen van de A44 in Oegstgeest wordt de geluidsnorm opgerekt. Ook zijn extra maatregelen nodig als geluidsschermen en ’dove’ gevels. Dat althans stellen burgemeester en wethouders voor, na een advies van de Milieudienst West-Holland.

Nieuwbouwplan Oegstgeest aan de Rijn is een complexe geluidsnormenpuzzel, blijkt uit akoestisch onderzoek dat bureau Royal Haskoning voor de gemeente. Het bouwgebied ligt ingeklemd tussen snelweg A44, de N206 en de Rijnzichtweg. Vooral de snelweg maakt het lastig: Binnen 400 meter van een snelweg mag een gemeente de ruimere geluidsnormen voor ’binnenstedelijk gebied’ niet gebruiken.

Herrie

Hoe dan ook veroorzaakt het verkeer overal meer herrie veroorzaakt dan de 48 decibel op de gevel die de Wet geluidhinder als zonder meer toelaatbare grens voorschrijft. En veelal ook de nieuwbouwnorm van 53 decibel. Totaal is het geluid te hard bij 561 van de geplande 873 huizen.

De gemeente verhoogt daarom de normen. Dat kan niet zomaar, maar moet in combinatie met maatregelen die het geluidsniveau binnenshuis onder 33 decibel houden. Dat gebeurt met stiller asfalt, een geluidsscherm van 1,1 kilometer lang en op plekken tot 6 meter hoog. Zelfs het huisontwerp moet er in sommige gevallen aan geloven; die huizen krijgen aan de snelwegkant een ’dove’ gevel.

Inzage

Het onderzoek en het ’ontwerpbesluit’ van burgemeester en wethouders ligt sinds gisteren ter inzage. Daarin is te zien welke mate van overlast er voor welk bouwkavel is, en welke maatregelen de gemeente wil treffen. Wie er iets op aan te merken heeft, kan dat tot en met 31 december schriftelijk laten weten.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.