Zonnedak op studentenvereniging

Foto ANP

Foto ANP© ANP

Wilfred Simons
Leiden

Met 95 zonnepanelen heeft Sociëteit Minerva het op één na grootste zonnedak van Leiden. Dinsdag worden de laatste kabels aangesloten en gaat de Leidse studentenvereniging dik tien procent op de energierekening besparen. ,,Minerva is de groenste studentenvereniging van Leiden’’, zegt preses Max Grapperhaus trots.

De zonnepanelen van Minerva leveren 2,1 megawatt elektriciteit. Dat is, in de woorden van quaestor collegii Frank van der Wal (21) ’vergelijkbaar met het verbruik van zes huishoudens per jaar’. Met de zonnecentrale voorkomt de studentenvereniging bovendien de uitstoot van bijna 15 kilo CO2 per jaar.

Het plan om zonnepanelen te installeren, ontstond al in 2010. Het bleef een beetje sluimeren, omdat de investering onbetaalbaar leek en de vereniging niet in aanmerking kwam voor subsidie. Maar drie jaar geleden besloot de vereniging het plan weer op te pakken, zegt Max Grapperhaus.

,,Het milieubewustzijn onder de leden is gegroeid.’’ Daarnaast was het rendement van de panelen zover verbeterd, dat de investering nu wel haalbaar bleek. Van der Wals voorganger Coert Streng diende een aanvraag in bij het Reünistenfonds van Minerva, dat ’een redelijk groot bedrag’ beschikbaar stelde.

’Vergroening’ van Minerva is moeilijk, zegtVan der Wal. Het gebouw uit de jaren ’60 is niet energiezuinig. De vereniging wil graag dubbel glas, maar ja - hoe moet dat in een monument? Een volgende stap is het installatie van een spanningsoptimalisator, die de netstroom aanpast aan de werkelijke behoefte in het gebouw. Daarmee kunnen de energiekosten nog verder dalen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.