Bouw van windpark op zee bij Noordwijk begint al snel

Peter van der Hulst
Noordwijk

Het werk aan Luchterduinen wordt verricht vanaf het speciaal voor dit soort klussen gebouwde schip Aeolus. Het vaartuig van Van Oord Offshore Windprojecten ligt al in de haven van IJmuiden. De windmolens zelf worden in het voorjaar en de zomer van 2015 geplaatst. Eind 2015 moet het park voor een periode van twintig jaar 150.000 huishoudens van stroom voorzien.

Met de aanvang van de bouw op zee gaat voor Luchterduinen, dat buiten op 23 kilometer uit de kust komt ter hoogte van Noordwijk, Katwijk en Zandvoort, een nieuwe fase in. Naast de funderingswerkzaamheden wordt in september begonnen met de verbinding van de zeekabel met de landkabel. De afgelopen maanden is het tracé van Noordwijk naar het transformatorstation in Sassenheim aangelegd. Om de kwetsbare bollenvelden zoveel mogelijk te ontzien zijn buizen diep onder de grond geboord.

Eneco wil de inwoners van Noordwijk, Katwijk, Zandvoort en Bloemendaal bij het project betrekken en heeft daarvoor een speciaal fonds ingesteld waaruit tal van projecten worden gefinancierd. In de pot wordt, gedurende de twintig jaar dat het windpark op zee in productie is, jaarlijks maximaal 45.000 euro gestort.

Eerder ontstond de nodige politieke commotie over het fonds. Aanvankelijk had Eneco als tegenprestatie de gemeenten gevraagd om zich twintig jaar lang niet negatief uit te laten over windenergieparken voor hun kust. Na de nodige kritiek werd die voorwaarde geschrapt.

Uit het fonds worden door bewoners, ondernemers en organisaties voorgestelde projecten op het gebied van kustbeleving, duurzame energie en energiebesparing gefinancierd. Van 30 september tot en met 30 november kunnen voorstellen worden ingediend. Informatie over het initiatief staat op de site: www.enecoluchterduinenfonds.nl.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.