Studium Generale Leiden: vernieuwen en verjongen
Studium Generale wil verjongen en vernieuwen. Met dat laatste, naast informatieve onderwerpen ook maatschappijkritische thema’s, wordt komend kwartaal een begin gemaakt. Dan komt het eerste vanzelf, vermoeden de samenstellers van de reeks lezingen, debatten en symposia voor een breed publiek.
Qua bezoekersaantallen heeft Studium Generale niets te klagen, vinden de medewerkers. ,,Daar zijn we zeer tevreden over’’, zegt Tilman Grunewald, een van programmasamenstellers. ,,Het afgelopen semester lag dat gemiddeld per lezing ver boven de honderd. Het semester voor de zomer was wat minder bezocht, 80 tot 90 mensen gemiddeld per avond.’’ Met tachtig bijeenkomsten per jaar betekent dat duizenden bezoekers die zich jaarlijks via Studium Generale laten informeren.
Wat wel veranderen mag, is de gemiddelde leeftijd. Die moet omlaag. Meer studenten en andere jongeren, dat is waar het universitaire instituut zich op richt. Om dat te bereiken verandert een deel van het programma. Klassieke series blijven bestaan, zoals een serie lezingen over grote figuren uit de geschiedenis. Maar steeds vaker zullen er ook series tussen zitten die meer de verbanden tussen verschillende studies laten zien, waardoor ze voor veel verschillende mensen interessant zijn.
Studium Generale stopt met het uitgeven van losse informatiefolders. In plaats daarvan verschijnt er vier keer per jaar een programmaboekje dat op verschillende plekken in de stad verkrijgbaar is. Het nieuwe programma wordt op donderdag 16 januari gepresenteerd tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Klein Auditorium van het Academiegebouw aan het Rapenburg met flitscolleges en korte inleidingen. Rector magnificus van de universiteit Carel Stolker neemt het eerste programmaboekje in ontvangst. De bijeenkomst is van 16 tot 17 uur met aansluitend een borrel.