Dictator Katwijk duldt geen tegenstand

Hielke Biemond
Vlaardingen

Zwaluwen is er niet in geslaagd de spanning in de hoofdklasse B terug te brengen. Bij winst op Katwijk hadden de Vlaardingers het gat gereduceerd tot zes punten. Zoals het een dictator betaamt, duldt de ongenaakbare koploper echter geen tegenstand.

Nog maar twaalf maanden terug bungelde Katwijk troosteloos onderaan de topklasseranglijst, waarop het zelfs Ter Leede voor moest laten gaan. Niets was nog over van die geoliede machine die een half jaar eerder de landstitel opeiste.

Aan die spontane identiteitscrisis is dit seizoen een even abrupt einde gekomen. Katwijk regeert weer met harde hand, zij het een niveau lager. Dat heeft iets wrangs.

In Vlaardingen kwam de ploeg van Dick Schreuder, na een sterke start, traditioneel op achterstand. Al zeven keer moest Atam Koroglu de bal eerder uit het net vissen dan zijn collega aan de overkant, waaronder de laatste vijf wedstrijden. Was het vorige week nog aanvoerder Michiel van Dam die hem met een terugspeelbal vanaf de middenlijn verraste, dit keer ging de doelman zelf gruwelijk in de fout. Ver buiten zijn strafschopgebied ontfutselde Aldair Veiga Lopes hem de bal. Hij kreeg daarmee een vrije doorgang naar het verlaten Katwijk-doel. ,,Ik zag hem door de lage zon niet aankomen.’’

Het was niet het enige hachelijke moment van Koroglu. Zo verkeek hij zich volledig op een vrije trap van Delano à Cohen, die zomaar op de lat plofte, en stompte hij een corner onhandig voor de voeten van Robin Verhorst, die van dichtbij wild over schoot.

Zo goedkoop als Zwaluwen de voorsprong verkreeg, zo makkelijk gaven de Vlaardingers die ook weer weg. Een mislukte hoekschop van Marciano Mengerink plofte bij de eerste paal zomaar in het netje en op slag van rust kopte de afdelingstopscorer uit een corner ook nog ongehinderd de 1-2 binnen.

Kort na de hervatting vergrootte Robbert Susan de marge vanaf de stip, nadat Kevin Sterling gehaakt werd. Het was het sein voor de thuisploeg om nog eens flink aan te zetten en na de 2-3 van Marlon Oranje wankelde Katwijk zowaar even. Het mocht Koroglu, die met een reeks reddingen zijn eerdere blunder goedmaakte, danken dat het zijn toch al riante voorsprong op de rest van het uit figuranten bestaande deelnemersveld uitbreidde tot twaalf punten. Schreuder: ,,De competitie beslist? Echt niet. Dit is een grote stap in de goede richting, maar we zijn er nog lang niet.’’

Waar zijn trainer nog weigert de polonaise te lopen, is Susan loslippiger. ,,We hebben de afgelopen weken aardige tikkies uitgedeeld. Natuurlijk mogen we dit niet meer weggeven. Vanaf nu zijn wel zelf onze grootste tegenstander. We hebben vorig seizoen gezien wat er gebeurt als je tegen jezelf gaat voetballen. Daar moeten we voor waken.’’

,

Katwijk: Koroglu; Hamdi, Rijnink, Stam, De Jel; De Lange, Guyt, Susan; Mengerink, Leonard, Sterling (65. Van Oijen).

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.