Galerie Sta-Art op straat

Kinderen kijken naar een foto-expositie in Sta-Art

Kinderen kijken naar een foto-expositie in Sta-Art© Archieffoto

Mira Vink
Alphen aan den Rijn

De voorlopig laatste expositie van kunstenaarscollectief Sta-Art eindigt vandaag. Daarna sluit de galerie aan het Thorbeckeplein voorgoed haar deuren. De afgelopen drie jaar konden de kunstenaars het pand op de Hooftstraat anti-kraak huren van de gemeente. Nu de Lage Zijde aangepakt wordt, moeten het ze vertrekken. Een grote tegenslag volgens bestuurslid Jan van Rijn van Sta-Art.

Zeven jaar geleden was het nog de bedoeling dat Sta-Art zich zou vestigen in het nieuwe Cultuurhuis. Samen met de muziekschool, de bibliotheek en het streekarchief. Door bezuinigingen werd het concept steeds verder uitgekleed en uiteindelijk van de baan geveegd.

Toen Sta-Art weg moest van het oude onderkomen boven modezaak Sebastian, kwam de gemeente het collectief tegemoet met de huidige locatie aan het plein. Daar floreerde de galerie door stijgende bezoekersaantallen. Nu Sta-Art plaats moet maken voor stadsvernieuwing vreest Van Rijn voor de toekomst.

Teleurstellend

,,We hebben in korte tijd veel moeten inleveren’’, vertelt hij. ,,We krijgen sinds dit jaar geen subsidie meer, nu hebben we geen locatie meer en we hebben geen toekomst in de gemeenteplannen. Dat kan toch eigenlijk niet?’’

Teleurstellend, noemt hij de situatie. ,,Ik begrijp dat cultuur geen prioriteit is, maar in de huidige cultuurnota is helemaal geen plek voor beeldende kunst.’’ Een cultuurnota die volgens Van Rijn gebaseerd is op een peiling onder inwoners van de gemeente, waar 254 inwoners van Alphen aan den Rijn en 800 van de fusiegemeente op reageerden. Te weinig, vindt Van Rijn.

,,Maar we moeten positief blijven. We kunnen terugkijken terug op drie mooie jaren’’, vindt hij. ,,Waarin we iedere vijf weken een expositie hadden’’, vertelt Bert Verboon, beeldhouwer en voorzitter van de expositiecommissie. Aan de huidige expositie ’Zomer Salon’ doen zeventig kunstenaars mee die aangesloten zijn bij het collectief.

Vijfentwintig

Sta-Art bestaat dit jaar vijfentwintig jaar. ,,Dat willen we toch vieren, hopelijk in een nieuw gebouw, als dat er komt’’, zegt Verboon. Of het er komt, is onzeker. Sta-Art heeft niet het budget om de volledige huur van een pand in het centrum te kunnen betalen en is nog in onderhandeling met de gemeente over een oplossing.

Van Rijn en Verboon zien mogelijkheden in gebouw De Aar bij het winkelcentrum. ,,Als dat niet lukt moeten we iets anders verzinnen. Misschien in de vorm van een pop-upgalerie’’, zegt Van Rijn. Vandaag sluit de galerie de laatste expositie, ondanks de tegenslag, feestelijk af. Daarna nemen de kunstenaars een deel van de schilderijen mee en wordt de ruimte ontmanteld.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.