Voor zes dode duiven

Aad Rietveld

Zaterdag. Er staat een politieauto op de Garenmarkt en een auto van de gemeentelijke dienst Handhaving. Een agent praat met een man met, wat in politietaal heet, een Noord-Afrikaans uiterlijk. Zijn vrouwelijke collega leunt tegen de voorkant van de auto. Er drommen wat mensen omheen.

Op de grond liggen een paar bollen veren met bloed. Dichterbij gekomen tel ik zes dode duiven. ,,Een vent met een grote auto reed er zo overheen’’, zegt een vrouw opgewonden tegen haar vriendin, die net aan komt lopen met de kinderwagen. ,,Hij is díe kant opgereden, en dáár de bocht om.’’

Ze wijst naar de Korevaarstraat en dan rechts. ,,Heb je z’n nummer genoteerd’’, wil de vriendin weten. Ja, dat heeft ze. Dit muisje krijgt nog een staartje.

,,Weet u zo genoeg’’, vraagt de man met het Noord-Afrikaanse uiterlijk aan de agent. Als die ’ja’ zegt, stapt de man trots op zijn vriendin af en kust haar op de lippen.

De agent maakt aantekeningen en foto’s. Persoonlijk had ik graag nog een roodwit afzetlint op de plaats delict gezien, en witte krijtstrepen om de zes stoffelijke overschotten. Maar dat is kennelijk iets te veel gevraagd.

,,Zal morgen wel in het Leidsch Dagblad staan’’, zegt een mevrouw die een foto maakt.

Maar dat gaat niet lukken mevrouw. Sorry.

Wij verschijnen niet op zondag.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.