Weekmarkt Bevrijdingsplein moet langer open

Loman Leefmans
Leiden

De wekelijkse dinsdagmarkt op het Bevrijdingsplein in Leiden Zuidwest moet langer openblijven. Daarvoor pleit de Leidse PvdA-fractie opnieuw, na een bezoek aan de markt. Een proef van een jaar moet uitwijzen of de vermeende behoefte naar verruimde openingstijden ook echt bestaat en voordelen oplevert. ’Dat vinden we belangrijk omdat de markt in de buurt bijdraagt aan een levendige wijkeconomie en een prettige sfeer om in te wonen’, zo staat in een brief van duo-raadslid Marc Newsome.

In tegenstelling tot andere weekmarkten stopt de dinsdagse markt op het Bevrijdingsplein al om 13.00 uur. Marktkooplui mogen nog tot 15.00 uur doorgaan met opruimen en schoonmaken. In het recente verleden liet de gemeente oogluikend toe dat in de middaguren bij een aantal kraampjes werd doorgegaan met de verkoop van producten.

Aan dat gedogen werd begin dit jaar een einde gemaakt. Dat leidde bij enkele marktkraamhouders tot ophef en ergernis. Zij vonden in hun streven om de openingstijden te verruimen steun bij de lokale PvdA. Toch werd de eindtijd op 13.00 uur gehouden, omdat er ook een aanzienlijk aantal ambulante handelaren was die het prima vond dat de markt tot de ochtend beperkt bleef.

Newsome en raadslid Anna van den Boogaard bezochten eind vorige maand de markt in Zuidwest. Daar spraken ze met betrokkenen.

Volgens het PvdA-duo strookt de opvatting van de gemeente, dat een meerderheid voorstander is van een ochtendmarkt, niet met de werkelijkheid. Veel ondernemers hebben helemaal geen bezwaar tegen ruimere openingstijden. ’Sommige juichen dat zelfs toe en geven aan dat ochtendmarkten steeds minder rendabel worden omdat bewoners hun inkopen steeds vaker in de middag doen’, schrijft Newsome, die toevoegt dat ook de winkeliers een verruiming steunen. ’Als ondernemers willen ondernemen, en de buurt wordt daar beter van, dan moet de gemeente dat faciliteren.’

Daarom stelt de lokale PvdA voor om de markt ook in de middag door te laten draaien. En om volgend jaar te bezien of dat definitief kan worden ingesteld.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.