Leids Ontzetapp vreet databundel op

screenshot van de druktemeter

screenshot van de druktemeter

Susanne Moerkerk
Leiden

Het programma voor de smartphone, met onder meer de feestwijzer en de druktemeter, verbruikte honderden MB’s in de eerste dagen van deze maand. Dit is een tweede tegenvaller, aangezien de app ook al veel van de batterij vroeg.

Geen probleem als de telefooneigenaar is afgestemd op wifi, maar als niet van het open draadloos netwerk gebruik werd gemaakt, kunnen de kosten flink oplopen. Het overleg van de politie met provider Ziggo, om het hele centrum tijdens Leidens Ontzet van gratis draadloos internet te voorzien, kwam niet op tijd rond.

De stad was daarmee niet de grote wifi-hotspot waarop werd gehoopt. Met als gevolg dat de toegang tot gratis wifi vanuit een deel van de horeca-eigenaren, waarop de gemeente had aangedrongen, een enorm traag netwerk opleverde.

De meeste gebruikers gaan dan over op het netwerk van hun provider via de extra mast die de gemeente had geplaatst.

Volgens een woordvoerder van de politie zijn waarschijnlijk Androidgebruikers iets zwaarder geraakt door de app dan telefoons met IOS (Apple).

Android

,,De technische dienst van de politie achter de ontwikkeling van de app, vermoedt dat dit verschil zit in het afsluiten van de apps. Als het programma nog op de achtergrond draait op een Androidtelefoon, staat de app continu open. IOS gaat daar ’slimmer’ mee om, als de app daar naar de achtergrond gaat, stoppen er allerlei services, waaronder het ophalen van data. De app niet afsluiten op Android zorgt voor gebruik van data, bij IOS gebruikt de app pas data als het actief geopend en gebruikt wordt.’’

Welk deel van de app zoveel data gebruikt is niet geheel duidelijk. Het kan de druktemeter zijn, die continu gegevens verstuurde over locatie, maar ook ontving en op de kaart plaatste. Of de interactieve kaart met daarop het programma.

Als het de druktemeter is, dan is het probleem van hoog datagebruik sinds de afsluiting van de feesten verleden tijd. De sensoren die locatie doorgaven en de weergave op de kaart zijn uitgeschakeld na Leidens Ontzet.

De politie heeft de techniek van de app eerder getest bij de Vierdaagse in Nijmegen, de kermis van Tilburg en rond de kroning in Amsterdam. Toen bleek ook dat de app veel data kan gebruiken bij het continu open hebben staan van het programma met de druktemeter. Hier zijn toen echter geen klachten over geweest.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.