Over Veerpolderpad had Leiden informatiever moeten zijn

het Veerpolderpad, op de grens van Leiden en Warmond.
© archieffoto
Leiden

Bewoners in het noordwestelijke deel van de Merenwijk hadden beter door de gemeente Leiden moeten worden geïnformeerd over de recente verbreding van het Veerpolderpad.

Dat antwoordt het stadsbestuur op vragen die het D66-raadslid Eric Krijgsman eerder stelde. Door de bewoners in het ongewisse te laten, is ’onrust en een geruchtenstroom’ ontstaan.

En die geruchten waren onjuist en de onrust onnodig. Burgemeester en wethouders beschouwen de kwestie als ’een leerpunt.’

Aan de noordkant van de Merenwijk, langs de spoorbaan, loop het Veerpolderpad. Dat is bedoeld voor fietsers en voetgangers van en naar Warmond.

De gemeente Teylingen, waar Warmond deel van uitmaakt, wilde het pad geschikt maken voor brandweer, politie en ambulances. Daarom is de asfaltstrook in de afgelopen weken verbreed, ook het Leidse deel tot aan de Gooimeerlaan, de rondweg van de Merenwijk.

De bewoners uit de ’karpers, zegges en heides’ wisten daar niets van, net zo min als Leidse raadsleden. Beide groepen voelden zich verrast door de Teylingse werklust. Bovendien werd gevreesd dat het met gasbetonkeien verbrede pad voortaan met regelmaat gebruikt gaat worden door onder meer patrouillerende politiewagens.

Dat gerucht wordt nu weersproken door burgemeester en wethouders. Alleen in het geval van ernstige calamiteiten mogen de hulpdiensten er rijden, richting het Warmondse bedrijvengebied Veerpolder en het dorpscentrum.

Omdat het een bescheiden herinrichting en verbreding van het pad betrof, vond het stadsbestuur het niet de moeite om buurtbewoners of raadsleden er specifiek over te informeren. Achteraf gezien was het beter geweest als dat wel was gebeurd, zeggen B en W nu.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.