Geen scherpe randjes meer bij koningsnummer Kaagweek
Holland blijft in de Regenboogklasse bijna traditiegetrouw Friesland voor op de Kagerplassen.© Foto Taco van der Eb
Dozenvol oranje petjes worden uitgedeeld op het water, begeleid met een boodschap van gezang: ,,Ga staan als je voor Holland bent.’’
Niet het Nederlands elftal of de Oranje-hockeydames moeten ditmaal worden aangemoedigd, maar de Zuid-Hollandse Regenboogzeilers. Zij maken zich deze zaterdagavond op voor de traditionele teamwedstrijd tussen Holland en Friesland, dat als klapstuk van de 97ste Kaagweek dient.
Niet voor niets wordt Holland-Friesland het koningsnummer van ’s lands oudste zeilweek genoemd. Bij het aanbreken van de avond melden zeilfanaten en pleziervaarders zich massaal op de Kagerplassen om van dichtbij getuige te zijn van de provinciale ploegenstrijd. Zolang ze de wedstrijdzeilers niet in de weg zitten, mogen ze gaan en staan waar ze willen.
De opzet: zowel Friesland als Zuid-Holland vaardigt vijf teams van drie man af die varen in zogenoemde Regenbogen, oftewel klassieke houten zeilboten van acht meter lang en bijna twee meter breed. Alle schepen starten tegelijk, met als achterliggende gedachte dat de tien teams elkaar in koppels beconcurreren tijdens drie korte races van pakweg een kwartier.
Spektakel
Normaal gesproken wordt Holland-Friesland over twee dagen verspreid, maar vrijdag was er te veel wind en dus moet nu op één avond gebeuren. Spektakel gegarandeerd, zou je denken, maar dat is eigenlijk alleen in de race twee het geval. Nadat de openingsronde vrij eenvoudig wordt gewonnen door Holland, bijt het Friese team in de tweede ‘pot’ wat feller van zich af.
Het is tenslotte ook toegestaan om je tegenstander te hinderen, mits dat binnen de regels gebeurt. ,,Een beetje scherper, jongens’’, roept Alwin van Daelen, als hij het woord neemt op de boot waarop alle stuurmannen van team Holland na elke race samenkomen voor een tactische bespreking. ,,We moeten vooral niet stil gaan liggen. Het is erop of eronder’’, vult stuurman Max Blom aan.
Van Daelen ziet vervolgens dat het in race drie weer voor de wind gaat. ,,Het zijn ervaren teamzeilers, die weten heel goed wat ze moeten doen’’, zegt de tandarts uit Zaandam, die twintig jaar in het Zuid-Hollands team zeilde maar nu voor het eerst als coach meekijkt én meeleeft. ,,Ze dachten even dat ze er al waren, maar nu moet het gebeuren.’’
Piet Hein
Publiekstrekker op het water is de ‘Piet Hein’. Het koninklijk jacht, dat in 1979 door prinses Juliana ter beschikking werd gesteld aan de gelijknamige stichting, is op uitnodiging van de organiserende vereniging KWV De Kaag aangemeerd op de Kagerplassen. De hele week is het luxe schip er te bewonderen.
Een kleine dertig man vaart mee op de Piet Hein gedurende het spektakelstuk dat Holland-Friesland heet. ,,Het schip trekt enorm veel bekijks’’, vertelt gezagvoerder Matthijs Mookhoek. ,,Niet alleen hier, maar overal waar we verschijnen. Wij zijn zelf niet gewend om bij zeilwedstrijden aanwezig te zijn, dus dit is voor ons ook een mooie, nieuwe ervaring.’’
De magie van Holland-Friesland? Volgens vrijwilliger Ineke Wolters, die al vijftien jaar op het schip met de wedstrijdstarters zit, is dat de harmonie. ,,Er wordt op het scherp van de snede gezeild, maar ’s avonds staat iedereen samen te hossen in de tent.’’ Dat is wel eens anders geweest, weet Van Daelen. ,,Toen ging het er heel onvriendelijk aan toe, maar de scherpe kantjes zijn er wel van af.’’
Applaus en getoeter klinken als zijn team de derde race comfortabel naar zich toe trekt en daarmee tot winnaar van de wedstrijd wordt uitgeroepen. De eerste drie boten die binnenkomen, worden door Zuid-Hollanders bemand. ,,Het was een zware middag’’, klinkt het op de Friese zeilboot met nummer 116. Hier gaan geen oranje petjes rond, maar blikjes bier. Om de kater weg te spoelen.