Kamervragen over Leidse morfinepomp

Een morfinepomp van de thuiszorg: wel of niet vergoeden? Archieffoto ANP

Ruud Sep
Leiden

SP-Kamerlid Renske Leijten gaat Kamervragen stellen naar aanleiding van een incident bij de verstrekking van een morfinepomp aan een terminaal zieke Leidenaar.

Nadat de huisarts vorig jaar december had besloten dat het tijd was om de man aan te sluiten op een morfinepomp, lieten medewerkers van zorgverzekeraar UMC tot drie keer toe weten dat deze voorziening niet werd gedekt en dat verstrekking tot een astronomische rekening zou leiden. Niet veel later bleek dat de Leidenaar wel degelijk voldoende was verzekerd en dat de pomp sowieso veel goedkoper was dan werd gesuggereerd. Maar toen had de arts al voor een andere oplossing gekozen.

Volgens Leijten is het incident met de morfinepomp ’het dieptepunt in de discussie’ over zorgverzekeraars die op de stoel van de arts gaan zitten. ,,De regel moet zijn dat een verzekeraar in het stervensproces geen vragen gaat stellen, maar gewoon vergoedt”, vindt Leijten. „Ik weet zeker dat niemand in de Kamer dit goedkeurt.”

De verzekeraar is inmiddels diep door het stof gegaan en heeft aan alle betrokkenen excuses aangeboden. ,,Het is heel onverkwikkelijk dat dit zo gebeurd is, dit heb ik echt nog niet eerder meegemaakt’’, reageert de woordvoerder. Naar aanleiding van het incident zijn alle medewerkers opnieuw geïnstrueerd.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.