Heroïsch slot vergoedt veel voor FC Lisse

Hielke Biemond
Lisse

Dankzij een heroïsch slotstuk werd het voor FC Lisse toch nog een Pasen met een gedenkwaardig verhaal. Alle slechte en ergerniswekkende episodes waren in één klap vergeten toen de topklasser met een negental terugkwam van een achterstand tegen titelkandidaat Spakenburg (1-1).

Daarmee werd twee dagen na de pijnlijke 3-0 nederlaag bij mededegradatiekandidaat Hoek een puntloos Pasen voorkomen.

Het leverde een fraaie illustratie op. Terwijl spelers van regerend kampioen Spakenburg zittend tegen de kleedkamermuur de waarschijnlijk fatale averij in de titelstrijd overdachten, passeerde voormalig IJsselmeervogels-icoon Kevin Winter. ,,Gefeliciteerd jongens, met het punt’’, sprak hij grijnzend.

In die opmerking lag niet alleen leedvermaak besloten, ook een klein beetje teleurstelling. Het Paasverhaal had bijna een ongeloofwaardig goede afloop gekregen. Rik Vermeulen schoot in een meeslepende slotfase tegen Spakenburg nét naast.

,,Wij krijgen met negen man meer kansen dan zij met elf!’’, riep een supporter. Kraaiend van euforie over de mentale weerbaarheid van FC Lisse overdreef hij geenszins.

Gevaarlijk

Logischerwijs kon het helemaal niet, besefte verdediger Niels Buijs. ,,Wij gingen met z’n negenen naar achteren hangen en hielden er eentje voorin. De kans dat je dan nog gevaarlijk wordt, is echt minimaal. Toch lukte het ons een paar keer.’’

Uit een indraaiende vrije trap maakte Buijs, door attent te reageren, van dichtbij de gelijkmaker. ,,Ik vond het meer slecht van Spakenburg dan onze verdienste’’, stelde hij nuchter. ,,Met vijf spelers bleven zij één aanvaller verdedigen. Ik vond het niet slim zoals zij het uitspeelden.’’

FC Lisse daarentegen voetbalde met de teamgeest, wilskracht en verbetenheid waaraan het in de uitwedstrijd tegen Hoek had ontbroken. ,,Zoals wij nu speelden met negen man, speelde Hoek met z’n elven’’, sprak trainer Misha Salden. ,,Dat is voor een tegenstander niet fijn.’’

Betwist

Dat zelfs flegmatieke aanvallers nu volop meeverdedigden, kwam ook voort uit frustratie over het gevoelsmatige onrecht dat de ploeg was aan gedaan. In een fase waarin Lisse na een onbevangen begin steeds meer onder druk kwam te staan, werd een tackle van Kevin Winter beoordeeld als een overtreding. Spakenburg-spits Kees ’Pier’ Tol benutte de hevig betwiste strafschop.

De doorgaans ingetogen Salden stond woest langs de lijn na de twee rode kaarten. Op aanraden van de grensrechter, die op grote afstand stond, werd spits Guido Pauw vlak voor rust weggestuurd wegens onbehouwen inkomen. De gele kaart die Winter daarbij kreeg voor praten, levert hem een schorsing op.

Om nog middenvelders over te hebben voor zaterdag, besloot Salden om Richard van Heulen maar naar de kant te halen. Zijn vervanger Thierry Monteny presteerde het om in drie minuten tijd twee gele kaarten te krijgen: eerst voor mopperen tegen de scheidsrechter, vervolgens voor fel doorgaan op de doelman.

Het was de derde rode kaart tijdens de paasdagen. Tom Broekhuizen werd in Hoek van het veld gestuurd. De daardoor veroorzaakte personele problemen, in combinatie met de nederlaag van zaterdag, zorgden ervoor dat Salden niet te euforisch kon zijn. ,,We hebben een bonuspunt behaald. Maar de kans bestaat dat we er niets mee opschieten.’’

FC Lisse: De Vries, Buijs, Zoontjes, Valk, Filippo, Winter, Van Heulen (55. Monteny), Vermeulen, Hardenberg (46. Rauws), Pauw, Messaoud (87. Fokkema).

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.