Koploper ZZ Leiden is nu ook defensief sterk

Hielke Biemond
Leiden

Er is nog maar een ploeg ongeslagen in de eredivisie en dat is Zorg en Zekerheid Leiden. Het team van coach Eddy Casteels haalde woensdagavond in de Vijf Meihal behoorlijk uit tegen topteam Zwolle, en leverde zijn beste verdedigende prestatie van het nog prille seizoen.

,,Motivatie, en herkenning van de situatie. Zwolle is een goede ploeg en de jongens waren er klaar voor. Ze brachten de motivatie zelf mee uit de kleedkamer. Daar hoef je als coach niets voor te doen’’, zei Casteels, die wel wat tactische aanpassingen had gedaan.

Beide teams waren vooraf nog ongeslagen. Dat ZZ het duel als lijstaanvoerder inging, dankte het aan zijn doelsaldo, dat ruim beter was dan dat van de Zwollenaren. Dat Zwolle niet onderschat diende te worden, was wel duidelijk. Het team van coach Herman van der Belt won al buitenshuis van kampioen Groningen.

Opvallend

Opvallend was de defensie van de thuisclub. Opvallend goed deze keer. De bezoekers kwamen maar zelden tot een vrije schotpoging tegen de agressief verdedigende Leidenaars. De beresterke Joe Burton, doorgaans het grootste gevaar aan de kant van Zwolle, kwam voor rust bijvoorbeeld tot slechts 7 punten. Een grote rol was weggelegd voor Mohamed Kherrazi.

De international is altijd al een uitstekende verdediger maar hij zei dit seizoen nog de teamdefensie te missen die ZZ zo kenmerkte de afgelopen jaren. Woensdagavond ging de forward voorop in de strijd, en de rest van het team volgde. ,,Ik wil elke wedstrijd kunnen terugvallen op deze Kherrazi’’, zei Casteels. ,,Op zijn defensie, mentaliteit, rust, rebounding, positionering. Eindelijk haalt hij 50 procent van zijn potentieel’’, gaf de coach aan nog niet klaar te zijn met het prikkelen van zijn spelers.

Slordig

Helaas voor de hardwerkende Leidenaars bleef de beloning voor rust een beetje uit. ZZ speelde namelijk ontzettend slordig, miste makkelijke schoten en leed veel balverlies. Dat het team van Casteels halverwege toch een voordelige marge had opgebouwd (36-26), dankte het vooral aan een groot reboundoverwicht. ,,Die nonchalance moet eruit’’, zei Casteels. ,,Gelukkig hebben we nog tijd.’’

In het derde kwart leek het pleit beslecht. Leiden ging wat sneller spelen, en Worthy de Jong en Will Felder maakten fast-breaks af met heerlijke dunks. De teams waar ZZ in de eerste vijf duels tegen speelden, waren in zo’n fase afgehaakt, maar Zwolle is duidelijk van een andere categorie. Met een zoneverdediging haalde Van der Belt het tempo uit de wedstrijd, en omdat ZZ nu eens niet zo goed van afstand schoot, mocht Zwolle blijven hopen.

Prachtige assist

Totdat Rogier Jansen, woensdagavond ook verdedigend sterk, aan de laatste twijfel een einde maakte door zijn ploeg bij de hand te nemen met negen punten en een prachtige assist op Dylon Cormier. Van 59-47 werd het 70-47 en ZZ zag Zwolle alleen nog maar in de achteruitkijkspiegel. Casteels was begrijpelijk content, maar waarschuwde voor te veel euforie. ,,Deze wedstrijd zegt nog niks. Onthoud dat Zwolle straks meedoet in de eindafrekening.’’

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.