Fusie ROC Leiden en ID College gaat door

LEIDEN

Minister Bussemaker geeft definitief toestemming voor de fusie tussen ROC Leiden en het ID College. Met deze handtekening van de onderwijsminister staat niets de twee mbo-scholen meer in de weg om samen verder te gaan. Na de zomer willen ze samensmelten tot mbo Rijnland.

Dat de minister toestemming geeft, is geen verrassing. De scholen groeiden de afgelopen twee jaar steeds verder naar elkaar toe en kregen herhaaldelijk goedkeuring van Bussemaker om door te gaan met de samenwerking. Toch vormde dit besluit, geadviseerd op het advies van de Commissie Fusietoets Onderwijs, nog een belangrijke bottleneck. De commissie fusietoets adviseerde op 9 juni aan de minister om ‘ ja’ te zeggen tegen de fusie.

Twee jaar geleden, toen de fusie tussen ROC en ID strandde, was de commissie uiterst kritisch. De commissie constateert dat studenten- en ondernemingsraden positief tegenover de fusie staan. Wel stelt de commissie maatregelen voor om de huidige positieve ontwikkelingen vast te houden. De minister vertrouwt erop dat de scholen deze maatregelen zullen uitvoeren.

De minister meldt aan de Tweede Kamer dat ze dit najaar de laatste 5,5 miljoen euro ondersteuningsgeld aan de scholen zal overmaken. Voorwaarde is wel dat de volgende tussenrapportage en het oordeel van de onderwijsinspectie voldoende zijn. Daarmee is het noodfonds van 40 miljoen euro, dat ROC Leiden in 2015 redde van een faillissement, volledig uitbetaald aan de school.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.