Onteigening garagecomplex Lammenschansweg doorgezet

Loman Leefmans
Leiden

De showroom met autowerkplaats op het adres Lammenschansweg 128 in Leiden, mag worden onteigend. Althans, de gemeenteraad heeft definitief ingestemd met het aangaan van de doorgaans lange juridische procedure. Toch blijft VVD-wethouder Paul Laudy de komende tijd streven naar een ’minnelijke’ overeenkomst met de betrokkenen, zo laat hij weten.

Het gebouw staat volgens de gemeente de ontwikkeling van het nieuwe Betaplein in de weg. Dat is de open ruimte die ontstaat naast het immense ROC-gebouw en de nieuwe studentenflats. Om dat plein een vrije ingang, doorgang en doorkijk te geven, moet het garagecomplex aan de Lammenschansweg verdwijnen.

Het pand is eigendom van de familie Heemskerk. Die vond een bod van 1,4 miljoen euro onvoldoende en hield bij eerdere behandelingen van het onderwerp vol dat de gemeente helemaal niet constructief en met regelmaat onderhandelde, maar het bij het ene bod hield.

Volgens Laudy is dat niet waar. Niet alleen werd regelmatig met Heemskerk contact opgenomen, ook met de huurder van het pand, het Ford-autobedrijf, is geprobeerd zaken te doen. ,,We hebben een méér dan gelijkwaardig alternatief aangeboden’’, aldus Laudy.

Om toch een stok achter de deur te hebben bij eventuele verdere onderhandelingen, heeft de gemeente besloten om ook een onteigeningsprocedure in gang te zetten. Daarin wordt de wethouder gesteund door een aanzienlijk deel van de raad. Alleen Leefbaar Leiden en het CDA vinden dat eigenaar en ondernemer een ’onevenredig onrecht’ wordt aangedaan met een onteigening. Hoe lang de procedure exact gaat duren, is voor geen van de betrokkenen bekend, maar naar verwachting neemt het een jaar in beslag.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.