Gerechtshof: Leidse parkeerboetes sinds 2015 onbevoegd uitgeschreven

Annet van Aarsen
Leiden

Leiden schrijft sinds 2015 onbevoegd parkeerbonnen uit. Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag die dinsdag is gepubliceerd. De functie die in Leiden naheffingsaanslagen mag opleggen - afdelingsmanager service en informatie - is namelijk op 1 januari 2015 bij een reorganisatie komen te vervallen.

Het gerechtshof boog zich over de parkeerbon die een bioscoopbezoeker op 21 februari 2015 kreeg. Hij betaalde via Yellow Brick het uurtarief, maar stond - zonder dat hij dat door had - op een vergunninghoudersplek. Daar mag je zonder vergunning alleen maar parkeren als je een dure dagkaart koopt.

De bioscoopbezoeker maakte bezwaar: eerst bij de gemeente en daarna bij de rechtbank. Maar hij kreeg geen gelijk. Daarna ging hij in hoger beroep bij het hof, dat eind vorig jaar besloot om het onderzoek te heropenen. Er waren vragen ontstaan over welke functionaris bij de gemeente de aangewezen heffingsambtenaar is.

De bezwaarmaker merkte dat hij beet had. In een brief aan het hof schreef hij: ,,De gemeente komt met het argument dat er functies ’verdampt’ zijn en dat hierdoor onduidelijk is wie exact verantwoordelijk is geweest. (...) Eigenlijk is mij dus een boete opgelegd door iemand die niet meer bestaat.’’

Het hof ziet dat ook zo. Nadat de afdelingsmanager was uitgezwaaid, gaf de gemeentesecretaris de bevoegdheid aan de directeur publiekszaken, handhaving en veiligheid. Maar het college nam daarover geen aanwijzingsbesluit en dat was wel nodig.

Jurist Nick Voorbach, die bij de organisatie verkeersboete.nl werkt, zegt dat de gemeente Leiden de fout nog niet heeft hersteld. ,,Dat blijkt uit het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Leiden. Boetes worden nog steeds onbevoegd opgelegd.’’

De gemeente Leiden kon daarover woensdag geen uitsluitsel geven.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.