Orgelconcerten in nieuwe opzet

Orgelpijpen in de Hooglandse Kerk.© Foto Remco Boersma

Theo de With
Leiden

De Hooglandse Kerk in Leiden biedt vanaf komende zaterdag weer bijna wekelijks een gratis toegankelijk orgelconcert aan. In totaal staan er twaalf concerten op het programma.

,,We hebben de opzet vernieuwd’’, zegt Hans Karstens namens het organiserend comité. ,,Het aanbod is wat breder geworden.’’

De komst van het Engelse Willis-orgel een paar jaar geleden heeft daaraan bijgedragen. Op dit ’nieuwe’ orgel kan een ander soort muziek worden gespeeld. ,,Het oude, vertrouwde Van Hagerbeerorgel leent zich vooral voor de klassieke orgelliteratuur’’, legt Hans Karstens uit. ,,Op het Willisorgel zijn juist weer andere dingen mogelijk. Daarop kan ook muziek van The Beatles en Queen worden gespeeld. We merken dat we daarmee een nieuw en jonger publiek kunnen trekken.’’

Daarom is het comité ook op zoek gegaan naar jeugdiger musici om het beeld te doorbreken dat altijd grijsaards achter het orgel plaatsnemen. Zo wordt zaterdag 16 juni afgetrapt met een optreden van Jos van der Kooy, organist van de Westerkerk in Amsterdam, en de 18-jarige trompettist Christian Jongepier. Hij zal bij dit concert ook flügelhorn spelen. Op het repertoire staat onder meer werk van Purcell, Clark en Elgar.

Andere jeugdige talenten zijn de 22-jarige Iddo van der Giessen (23 juni) en de 24-jarige organist Gert van Hoef (7 juli). De concerten in de Hooglandse Kerk zijn afwisselend op het Van Hagerbeerorgel en het Willisorgel. ,,Ze komen allebei zes keer aan bod’’, aldus Karstens.

Orgelpromenade, Jos van der Kooy en Christian Jongepier, zaterdag 16 juni, 13.30-14.10 uur, Hooglandse Kerk, Leiden, toegang gratis. Concertserie loopt tot en met 29 september.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.