Teylingen maakt sprongetje

Teylingen heeft de promotie bewerkstelligd via een overwinning op FC Lisse.© Foto orange pictures/Pieter Platteel

Gertjan van Geen g.van.geen@hollandmediacombinatie.nl
Sassenheim

Het is de idiotie ten top. Na Teylingen - FC Lisse (4-2) worden er strafschoppen genomen. Scheidsrechter Oosterlaken laat niets aan het toeval over, hoewel FC Lisse (dat ophoudt te bestaan) door die uitslag gewoon gedegradeerd is en Teylingen opnieuw tweedeklasser is geworden.

Hoewel de zondagtak van FC Lisse wordt opgeheven, wil trainer Stephan Spruijt niet degraderen met zijn manschappen. Hij heeft dat luid en duidelijk laten weten aan buurman Teylingen. Er worden deze zondag in Sassenheim geen cadeautjes uitgedeeld. Teylingen moet het op eigen kracht zien te redden.

Daarvoor heeft de ploeg van trainer Laurens Mouter een gelijkspel nodig. Dan is Teylingen, zelfs al wordt het derde in de poule, de beste nummer drie van de drie nacompetitiepoules en neemt het de plek in die FC Lisse open laat. Dat deze uitslag Teylingen poulewinnaar maakt, FC Lisse definitief laat degraderen en daarmee al het rekenwerk overbodig maakt, doet Oosterlaken niets. Vandaar dat de arbiter de strafschoppen laat nemen.

En dan moet het allermooiste nog komen. Als de kruitdampen zijn opgetrokken en de uitslag van Voorschoten ’97 - Concordia (0-6) doorsijpelt, denkt een deel van FC Lisse even dat geelblauw als beste nummer 3 alsnog is gehandhaafd.

Vervelend

Het is een grappig einde van een onderhoudende middag , die heel vervelend voor de thuisclub dreigt te verlopen. Hoewel Teylingen een overwicht heeft, is het slordig in de eindfase van een reeks aanvallen. Het kan al lang en breed op een 3-0 voorsprong staan als Jelle Boot vlak voor rust een spaarzame aanval van FC Lisse afrondt: 0-1. Verder onheil blijft uit als Patrick Schaap van dichtbij naast mikt.

Pas op het uur komt Teylingen langszij via Raymond Dolieslager. Als Dirk Zwetsloot de 2-1 binnen werkt, lijkt het gedaan. De gedrongen Boot denkt daar anders over. Hij straft geklungel van Vincent Jongen af: 2-2. Jongen kan opgelucht ademhalen als Sepehr Safi de 3-2 binnen kopt. Invaller Huub van der Vlugt maakt in blessuretijd aan alle onzekerheid een einde met de 4-2.

Mouter had even in de piepzak gezeten tijdens de eerste helft. ,,We drongen wel aan, maar de voorzet kwam steeds te laat. En dan staan we bij rust bijna met 2-0 achter. In de tweede helft hebben we dat beter gedaan. Met een ’lucky’ komen we op 1-1, maar daarna hebben drie prima goals gemaakt. Daarbij hadden we geluk met deze neutrale grensrechter. Een clubgrens zal nooit zijn vlag opsteken bij een handsbal op de achterlijn. Deze doet het wel en uit de vrije trap maken we 3-2.’’

Twee jaar na de degradatie maakt Teylingen een sprongetje. Mouter: ,,De bedoeling was om kampioen te worden, maar in de topwedstrijden hebben we het laten liggen.’’

Het tweede, gepromoveerd naar de reserve eerste klasse, en derde waren al kampioen. De basis voor een langer verblijf op een hoger niveau is er, denkt Mouter. ,,En ik heb het idee dat de tweede klasse net iets minder sterk is dan drie jaar geleden. Toen lukte het niet, hopelijk nu wel.’’

Teylingen: Zonjee, Hulsbosch, Jongen, B. van der Vlugt, Van der Korgt, Dolieslager, J. Zwetsloot (83. H. van der Vlugt), D. Zwetsloot, Sepehr (77. Acimovic), M. van der Vlugt, Van der Voort (87. Hielkema).

FC Lisse: Augustinus, Meiland, Van Schagen, Ten Have, Tibboel, Prins, Van Beelen, Van der Veek, Schaap, van Dijk (61. Baak), Boot.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.