Leidenaar opgepakt in zedenzaak bij zwemsportvereniging ZVL

Annet van Aarsen
Leiden

De politie heeft dinsdag een 32-jarige Leidenaar aangehouden in een zedenzaak met minderjarigen. De man, die kaderlid is bij ZVL-1886 en zich met waterpolo bezighoudt, wordt verdacht van ’grensoverschrijdend gedrag’.

De kwestie kwam aan het licht toen twee minderjarigen zondag naar de politie stapten met een klacht over de man. ,,Op dat moment ging het om twee meldingen, inmiddels zijn dat twee aangiften geworden’’, zegt een woordvoerster van de politie. Ze wil niks zeggen over de aard van het ’grensoverschrijdende gedrag’, vanwege de grote gevoeligheid van deze zedenzaak.

De verdachte zit vast en wordt deze dagen verhoord. Het is nog niet duidelijk of hij eind deze week wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris voor een verlenging van de voorlopige hechtenis. Sinds de twee minderjarigen bij de politie aanklopten, zijn er geen nieuwe meldingen binnengekomen.

Bij ZVL-1886 is de schok groot. Het bestuur van deze fusievereniging, die eerder dit jaar ontstond uit De Zijl en LZ 1886, heeft de waterpoloërs binnen de club in een brief geïnformeerd. Voorzitter Frans Pot: ,,De brief is alleen naar de tak van onze vereniging gegaan waar het kaderlid actief was.’’

Het bestuur heeft de 32-jarige Leidenaar meteen een contactverbod opgelegd, maar nog niet geschorst. Als hij vrijkomt, mag de man zich niet vertonen in de zwembaden waar ZVL-1886 actief is en geen contact hebben met verenigingsleden. ,,Het contactverbod geldt tot nader orde, het politie-onderzoek loopt nog. Ik kan niet zo goed inschatten hoe de zaak zich ontwikkelt’’, zegt voorzitter Pot. ,,Maar duidelijk is dat het schokeffect groot is binnen de vereniging.’’ Hij benadrukt dat het bestuur de gebeurtenissen heel serieus neemt en daarom meteen heeft ’geacteerd’.

Vertrouwenspersoon

Zo is de zwembond op de hoogte gesteld, is de vertrouwenspersoon ingeschakeld en heeft de vereniging ook advies gezocht bij de GGD.

Ook ouders van leerlingen van het Leonardo College - de topsportschool in Leiden - zijn geïnformeerd over de aanhouding van de Leidenaar. Hij is extern medewerker, die door de school wordt ingehuurd.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.