’Omgekeerde inzameling’ Lisse wordt niet duurder

Ed Olivier
Lisse

Inwoners van Lisse die hun afval al normaal scheiden, hoeven niet bang te zijn dat ze volgend jaar door de ’omgekeerde afvalinzameling’ meer moeten betalen. Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis zei dit dinsdag bij de presentatie van de richtlijnen voor nieuwe ondergrondse afvalcontainers.

Halverwege dit jaar maakt Lisse een begin met het nieuwe inzamelingssysteem. Inwoners krijgen thuis drie nieuwe rolcontainers van 180 liter. Eén voor groente-,fruit- en tuinafval (met een groene deksel); één voor papier (met een blauwe deksel) en één voor plastic, blik en drankkartons. Het restafval gaat per vuilniszak naar een van de bestaande of zestig nieuwe ondergrondse containers, die met een pasje kunnen worden geopend.

Vanaf 1 januari 2017 geldt dan vervolgens een nieuwe financiële regeling. Van de afvalheffing is 80 procent vast en bedoeld voor het tweewekelijks legen van de rolcontainers thuis. De overige 20 procent is variabel. Het wegbrengen van een vuilniszak restafval gaat ongeveer 1,50 euro kosten. ,,Het staat nog niet helemaal vast, maar het zal tussen de 1,40 en 1,80 euro liggen’’, zegt Nieuwenhuis. De wethouder verwacht dat de gemiddelde huishoudens ongeveer hetzelfde bedrag als dit jaar kwijt zijn: 300 euro. Om precies te zijn 294,36 voor meerpersoonshuishoudens en 219,72 voor eenpersoonshuishoudens. ,,Voorbeeldige sorteerders houden volgend jaar een paar tientjes over en wie slordig is met de afvalscheiding gaat meer betalen.’’

Voor hoogbouw wordt een aparte regeling uitgewerkt. De richtlijn is dat iedereen straks binnen 250 meter van huis een ondergrondse restafvalcontainer aantreft. De gemeente Lisse heeft nu zo’n dertig containerplaatsen en daar komen er vijftig tot zestig bij.

Het college van B en W heeft vastgelegd dat er voor de nieuwe containers geen bomen of parkeerplaatsen mogen sneuvelen, dat ze niet dichter bij de huizen komen dan twee meter en dat ze goed bereikbaar zijn voor minder validen. Als het locatieplan voor de ondergrondse containers klaar is, organiseert Lisse een inspraakprocedure.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.