Burgemeester Teylingen is klaar met drijvend boeveneiland

Burgemeester Carla Breuer,© Archieffoto Hielco Kuipers

Roy Hazenoot
Warmond

Burgemeester Carla Breuer van Teylingen is klaar met een groep dieven en overlastgevers die opereert vanaf boten nabij het eiland Koudenhoorn in Warmond. „Of ze gedragen zich of ze moeten weg”, vindt ze.

Naar schatting houden zo’n tien personen de laatste twee maanden de Kagerplassen in hun greep.

„Ze vernielen spullen, beledigen mensen en intimideren politie en ambtenaren van de gemeente. Daarnaast veroorzaken ze parkeeroverlast, barbecueën ze op de steiger en varen ze te hard”, somt de burgemeester op.

In de nacht van maandag op dinsdag zijn zelfs twee leden van de groep in Sassenheim opgepakt nadat ze in een boot hadden ingebroken. Het gaat om twee mannen uit Leiden van 23 en 35 jaar.

Roverspraktijken

De teamchef van de politie, Henk Woppenkamp, zegt dat de groep opereert vanaf een ’boteneiland’ honderd meter voor de kust van Koudenhoorn.

De Kagerplassen en omringende dorpen zijn vervolgens het toneel van hun roverspraktijken en overlastgevende gedrag. Woppenkamp is er helemaal klaar mee. „Ik zeg altijd: ’zorg dat je niet op mijn lijstje komt, want anders pak ik je’.’’

Het zal niet lang meer gaan duren, voorspelt de teamchef. „We vinden een manier om ze te pakken. Het grootste deel van de groep hebben we in beeld. We kennen die gasten inmiddels. Vandaar ook dat we de dieven in Sassenheim meteen herkenden.”

’Moeilijk handhaven’

Het lastige is, zo geeft de burgemeester aan, dat het geïmproviseerd eiland van een stuk of vijf boten dat voor anker ligt, niet per se illegaal is.

„Dat is dan moeilijk handhaven”, legt ze uit. „Maar de overlast die ze veroorzaken, mag natuurlijk niet en kunnen we wél aanpakken. En dat zijn we ook aan het doen.”

De burgemeester heeft verhalen gehoord over inwoners van Warmond die knokploegen willen vormen om de boeven weg te jagen. Ze hoopt met een stevig optreden escalatie te voorkomen.

Taskforce

Bijzondere opsporingsambtenaren, handhavingspersoneel, politie en een juridisch experts zijn samengebracht in een taskforce om het probleem te tackelen. Met vereende krachten, zijn Teylingen en politie van mening, is de groep het beste tot stoppen te dwingen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.