Voorschoten wil opheldering over vertrek Mexx

Marieta Kroft
Voorschoten

De gemeente Voorschoten gaat de nieuwe eigenaar van Mexx, het Turkse retailbedrijf Eroglu, om opheldering vragen over het vertrek uit Voorschoten. Rechtstreeks contact met Eroglu is tot nu toe niet gelukt. AMS advocaten, die Eroglu adviseert bij de overname van de in december failliet gegane modeketen, heeft de gemeente toegezegd het contact te leggen.

,,Formeel zijn wij en ook het UWV niet op de hoogte van het vertrek’’, aldus wethouder Inge Nieuwenhuizen in een verklaring aan de gemeenteraad. ,,We onderzoeken hoe we de onderneming kunnen behouden. Als het besluit toch onontkoombaar is, kijken we of we de gevolgen voor de ontslagen kunnen beperken.’’

Bij het distributiecentrum in de Dobbewijk werkten 300 mensen in vaste dienst, zo blijkt uit een verslag van een bedrijfsbezoek van de Ondernemersvereniging Voorschoten in mei 2011. Daarnaast werkten er 100 tot 150 mensen als uitzendkracht. Van hen zouden er achttien uit Voorschoten komen.

Na het faillissement in december heeft de curator voor iedereen het ontslag aangevraagd. Ook zegde hij het huurcontract een jaar voor het verlopen ervan op. Bij een faillissement mag dat, aldus Nieuwenhuizen.

Het 3,3 hectare grote terrein is in eigendom van Bouwfonds. Deze vastgoedbelegger heeft aangegeven nog in gesprek te zijn met Eroglu over de huuropzegging.

Weg

De internationaal opererende modeketen Mexx ging begin december failliet. Even gloorde er hoop voor het distributiecentrum in Voorschoten toen eind januari bekend werd dat Eroglu Mexx in afgeslankte vorm zou overnemen.

Die hoop vervloog 27 februari toen de medewerkers te horen kregen dat Mexx de distributie zou uitbesteden aan Bleckman met vestigingen in Oldenzaal en Bergen op Zoom. Bleckmann neemt geen medewerkers over, zo gaf directeur Gerwin Meulman vorige week aan.

Wonder

Toenmalig voorzitter van de ondernemersvereniging Hein Tipker riep tijdens het bedrijfsbezoek vier jaar geleden de gemeente Voorschoten nog op om snel de nieuwe weg in de Dobbewijk aan te leggen. ,,Dat Voorschoten nog altijd zo’n multinational huisvest, mag eigenlijk een wonder heten. Want de toegang via Dobbe- en Industrieweg is allesbehalve toegankelijk en ook op de A4 en A44, waartussen Voorschoten ligt ingeklemd, staat het verkeer vaak vast. Wij willen Mexx niet kwijt. De gemeente wil dat ook niet.’’ De weg over het bedrijventerrein ligt er sinds kort.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.