ZVL wint Supercup dankzij list van sluwe vos Van Belkum

Brigitte Sleeking haalt uit namens ZVL. Ze scoorde twee keer. Foto Orange Pictures/Gertjan Kooij

Brigitte Sleeking haalt uit namens ZVL. Ze scoorde twee keer. Foto Orange Pictures/Gertjan Kooij

Hielke Biemond
Den Haag

In het jaar waarin het woord aan de jeugd is, gaf een ’slimmigheidje’ van de routinier de doorslag in de strijd om de eerste prijs van het seizoen. Met een list bezorgde Iefke van Belkum de waterpolosters van ZVL BAM zaterdag de Supercup.

Een vos verliest zijn haren, maar niet zijn streken. Van Belkum mag dan niet meer de speelster zijn die ze een paar jaar terug - voor het moederschap - was, met haar ervaring is ze enorm belangrijk voor ZVL. Met nog een halve minuut op de klok leek winst van de Supercup ver weg voor de Leidse bekerwinnaar. Even daarvoor had Ilse Koolhaas verzuimd om GZC Donk tijdens een manmeer op een schier onoverbrugbare 16-14 achterstand te zetten.

De ’uitgeklede’ Goudse landskampioen, die het dit seizoen met een piepjong team doet, kwam prompt langszij, veroverde opnieuw de bal en kreeg na een uitsluiting voor Van Belkum, die toch al niet in de wedstrijd zat, een uitgelezen mogelijkheid om in overtal alsnog de winst te pakken.

Intuinen

ZVL overleefde, trok nog eenmaal ten aanval, maar verspeelde met nog dertien seconden te spelen opnieuw de bal. En toen voltrok zich een persoonlijke drama voor Lianne Lolkema. Onder druk gezet door Marloes Cabout wist de Donk-speelster zich even geen raad met het balbezit en Van Belkum (29), die voor het vijandelijke doel bleef hangen, greep dat moment van twijfel dankbaar aan: ,,Lianne, hier.’’

De Goudse tuinde er met open ogen in, gooide de bal pardoes in Van Belkum’s handen en zag lijdzaam toe hoe de Olympisch kampioene van 2008 er 16-15 van maakte. Die gunde de onfortuinlijke Lolkema in het passeren nog een verontschuldigende blik en had eenmaal op de kant ook oprecht te doen met haar ontroostbare ’slachtoffer’.

Lullig

,,Lullig voor haar’’, zo toonde de vijfvoudig Leids Sportvrouw van het jaar, die in de VS, Griekenland en Rusland speelde, clementie. ,,Een harde leerschool. Zoiets zal haar niet nog eens gebeuren. Ik ken haar eerlijk gezegd niet, maar je hebt voor de wedstrijd een spelerspresentatie. Ook daar kun je je voordeel mee doen.’’

Het treffen in het Haagse Hofbad werd intens meebeleefd door de internationals, waaronder een zestal dat in mei met Donk nog de landstitel won. De competitie wordt dit seizoen afgewerkt zonder de speelsters die uitmaken van de nationale selectie, die zich geïsoleerd voorbereidt op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

Onder hen ZVL-speelster Kitty-Lynn Joustra, tot voor kort jeugdinternational. ,,Het is geweldig om het fulltime trainingsprogramma van het Oranje te volgen. De lat ligt veel hoger. Als je deze wedstrijd ziet, schrik je wel van het niveau. De afwezigheid van internationals zorgt voor een behoorlijke nivellering. De jeugd krijgt nu de kans. Ik ben blij dat ’we’ gewonnen hebben. Officieel ben ik clubloos, ik voel me nog ZVL’er. Ik was zwaar in de minderheid op de tribune, met al die Donk’ers. Ze vonden het zielig voor Lianne, maar hadden vooral plaatsvervangende schaamte. Het zag er nogal lomp uit. Iefkes actie verdiende misschien niet de schoonheidsprijs, het getuigde wel van gogme. Toch die ervaring hè.’’

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.