Hulp aan verwaarloosde kinderen uit Roelofarendsveen faalde

Leander Mascini
ROELOFARENDSVEEN

Twee zwaar verwaarloosde kinderen uit Roelofarendsveen hebben te weinig hulp gekregen van hulpverleners. Die hebben niet goed samengewerkt en niet genoeg gedaan met signalen van mishandeling. Met dat harde oordeel komen de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg donderdag.

Een twaalfjarig meisje was in februari ernstig onderkoeld aangetroffen in haar ouderlijk huis. Haar stiefmoeder had een ambulance gebeld, omdat ze onwel was geworden.

Ze belandde in zorgwekkende toestand in een ziekenhuis. Volgens het OM moest het meisje onder meer in de vrieskou op een natte matras slapen bij een open raam. Later werd duidelijk dat de oudere broer van het meisje ook verwaarloosd en mishandeld werd.

Zo werd zijn mond dichtgeplakt met tape. Ook moest hij vernederingen ondergaan.

Doodslag

De vader (45) en de stiefmoeder (34) zitten vast. Justitie verdenkt hen van poging tot doodslag. Volgens de inspecties waren er al sinds 2003 zorgen over het gezin. In 2008 en in 2009 meldde de school dat de kinderen mogelijk werden mishandeld.

Ook de biologische moeder klaagde daarover, maar dat werd vanwege de echtscheiding niet geloofd. Door de jaren heen had het gezin zeven gezinsvoogden. Een van hen wilde de kinderen in 2011 uit huis laten plaatsen, maar vader en stiefmoeder dienden een klacht in en de voogd werd vervangen.

Een andere begeleider wilde de kinderen ook weghalen, maar vader en stiefmoeder weerden de hulpverlener toen uit hun huis. Een huisarts en een kinderarts onderzochten een van de kinderen op mishandeling, maar overlegden niet met elkaar.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.