Een week van uitersten

Hij was nog maar net teruggekeerd in de stad waar hij zielsveel van houdt, of Randy Wolters vertrok alweer uit Leiden. De linksbuiten is bij Dundee FC voor het eerst in zijn voetbalcarrière een buitenlands avontuur aangegaan. Ver weg van zijn familie en vrienden uit de Leidse volkswijk De Kooi probeert hij te slagen in de in de Schotse Premier League. De kleurrijke aanvaller doet dit seizoen op geheel eigen wijze verslag van zijn belevenissen. Dit is aflevering 2.

In de aanloop naar het nieuwe seizoen wist ik al dat ik pas tijdens de competitie écht zou gaan ervaren wat het Schotse voetbal inhoudt. Nu het zover is, merk ik dat ik tijd nodig heb om te wennen. Het is een totaal andere manier van spelen dan ik gewend was. Onvergelijkbaar. Het tempo ligt hier zo hoog. Als ik nu terugkom in Nederland zou ik denken: wat gaat dat langzaam.

Spelen in de Schotse competitie is niet alleen voetballen, ook echt bikkelen. Bij vlagen gaat dat me goed af, op andere momenten heb ik het zwaar. De trainer heeft gezegd dat ik de tijd krijg om mij aan te passen. Die moet ik ook echt nemen, heb ik met mezelf afgesproken. Anders ga ik tegen mezelf voetballen.

Afgelopen week heb ik qua sfeer twee uitersten meegemaakt. In de bekerderby tegen onze rivaal Dundee United was het top. We overrompelden ze en wonnen met 2-1. Ons stadion was zo goed als uitverkocht en de lichtmasten stonden aan. Een avondwedstrijd heeft altijd iets speciaals. Dit is waarvoor ik naar Schotland ben gegaan: een intense wedstrijd, supporters dicht op het veld, uit volle borst zingend.

Hoe anders was dat zaterdag in ons tweede competitieduel, uit tegen Hamilton Academical. We verloren geflatteerd met 3-0, op een slecht kunstgrasveld voor ruim vijftienhonderd man. Geen stadion waarvan je zegt: daar gaan we nog een keer heen.

Extra vervelend voor mij was dat ik me al vroeg in de wedstrijd uit voorzorg moest laten wisselen. Bij de eerste sprint werd mijn hamstring stijf. Daarna bleef ik het voelen en durfde ik niet voluit te gaan. Ik dacht: ik ga hier niet in Dundee zitten met een gescheurde hamstring. Dat zou ontzettend slecht uitkomen in zo’n aanpassingsperiode.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.