Man bij Villa Eikenhorst wilde met Amalia huwen

Koning Willem-Alexander en prinses Amalia tijdens Koningsdag.

Koning Willem-Alexander en prinses Amalia tijdens Koningsdag.© ANP

Van onze verslaggever
Wassenaar

Een gestoorde man (35) die op 1 januari dit jaar door de politie bij villa Eikenhorst in Wassenaar werd ingerekend, wilde de koning Willem-Alexander de hand van Amalia vragen. Hij meende dat hij met de prinses de wereld zou moeten redden.

Met een blik bier in zijn hand verscheen hij op nieuwjaarsdag bij het hek van de koninklijke woning. Hij vertelde twee marechaussees die op wacht stonden dat hij het blikje met Willem-Alexander soldaat wilde maken.

Daarnaast was hij van plan het staatshoofd om de hand van zijn dochter te vragen. „De verdachte meende dat hij voorbestemd was om met Amalia de wereld te redden”, zo vertelde de officier van justitie gisteren aan de Haagse rechtbank.

De man uit Lelystad stond er terecht omdat hij op nieuwjaarsdag ook dreigende woorden gesproken zou hebben tegen de marechaussees. „Jullie moeten me fouilleren want ik zou een bomgordel kunnen dragen”, zou hij gezegd hebben.

Hij voegde eraan toe dat hij ze ook al met vuurwapens had kunnen verwonden. Daarbij zou de bezoeker van koninklijk landgoed De Horsten de marechaussees koelbloedig aan gekeken hebben.

De woorden van de man waren voor de marechaussees genoeg reden om collega’s op te trommelen. De verdachte werd afgevoerd naar het politiebureau, waar hij werd verhoord.

Deskundigen onderzochten de man, en stelden vast dat hij lijdt aan schizofrenie en grootheidswaanzin. Medicijnen hebben onvoldoende invloed op de man. Vanuit de gevangenis probeerde hij opnieuw contact te leggen met de koning.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.