GroenLinks zet in op veiling gokhal

Loman Leefmans
Leiden

Er tekent zich een meerderheid af in de Leidse politiek vóór het toestaan van een gokhal. GroenLinks wil er onder strikte voorwaarden mee akkoord gaan en die fractie geeft de doorslag.

Bij de eerdere behandeling bleken D66, VVD en Groep Kok voorstanders, PvdA, CDA en ChristenUnie zijn tegen. De Partij voor de Dieren volgt GroenLinks met een waslijst aan eisen. Vanavond spreken de partijen zich hierover uit.

GroenLinks wil op de eerste plaats maar maximaal één hal toestaan. Verder moet de vergunning met een openbare veiling en per opbod worden verkocht. GroenLinks verwacht dat ondernemers er dan ook een goede prijs voor willen bieden. Dat geld moet worden ingezet in campagnes waarin op de risico’s van gokken wordt gewezen.

De uitverkoren exploitant moet eveneens aandacht schenken aan problematiek rond gokverslaving, door intern toezicht, begeleiding en preventiebeleid. En de gemeente moet de locatie aanwijzen. Het liefst ziet GroenLinks de hal in de ‘periferie’ rond het centrum en niet in een woonbuurt.

Het onderwerp is door het huidige stadsbestuur op de politieke agenda gezet omdat zich met regelmaat potentiele exploitanten melden die een gokcentrum met fruitautomaten willen openen.

Mart Keuning (ChristenUnie) is het felst tegen gokken in de stad. Maar áls een meerderheid achter een gokhal gaat staan, ziet hij graag een debat over de voorwaarden tegemoet.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.