Noodverordening na onrust Rederijkersplein

Noodverordening na onrust Rederijkersplein
Noordwijk

Burgemeester Jan Rijpstra van Noordwijk heeft donderdag een noodverordening afgekondigd voor het gebied rondom het Rederijkersplein in de wijk Boerenburg. Het besluit volgt op de recente brandstichtingen bij het plein. De verordening gaat om 22 uur in en geldt tot en met 17 juni.

De noodverordening geldt voor het gebied binnen de Northgodreef, Duinwetering, Van de Mortelstraat en Gooweg.

Lees hier de noodverordening.

Lees ook: Burgemeester Noordwijk: ’Brandstichtingen volstrekt onacceptabel!’ en Bestelbussen branden uit in Noordwijk

De afgelopen dagen werden drie auto’s in brand gestoken en straatmeubilair. Daarnaast zouden onruststokers in de wijk zich provocerend en beledigend opstellen richting de politie en intimiderend richting bewoners. Bewoners zouden bang zijn voor represailles als ze melding van overlast maken.

De overlast bestaat onder meer uit geluidsoverlast en het rondrijden met hoge snelheid. De gemeente heeft ook opgevangen dat sommige mensen overwegen het recht in eigen handen te nemen en de verdachten aan te willen pakken.

Dit zijn enkele redenen waarom de burgemeester heeft besloten de noodverordening af te kondigen.

In de noodverordening is onder andere een samenscholingsverbod opgenomen dat geldt van 22 tot 6 uur. Verder is het mensen verboden om zonder reden in het gebied te zijn.

Verder heeft de politie het recht om mensen in het gebied preventief te fouilleren en voertuigen te onderzoeken. Het dragen van kleding die identificatie moeilijk maakt, is verboden. In de verordening wordt gesproken over capuchons, bivakmutsen en gelaatsbedekkende kleding.

Verder wordt benadrukt dat het meenemen van voorwerpen waarmee de openbare orde vestoord kan worden verboden is. Stokken, stenen, brandbare en brandversnellende middelen, bivakmutsen, honkbalknuppels en vermommingen worden als voorbeeld genoemd.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek