Teylingen stopt met bezuinigen in 2017

Roy Hazenoot bollenstreek@leidschdagblad.nl
Teylingen

Gemeente Teylingen gaat volgend jaar niet bezuinigen, dit blijkt uit stukken van het college van burgemeester en wethouders.

Het uitblijven van bezuinigingen en het beperkt verhogen van gemeentebelastingen leveren de inwoners van Voorhout, Sassenheim en Warmond volgens de gemeente een positief financieel plaatje op. ’Het lastenniveau stijgt niet en blijft bovendien ver onder het landelijk gemiddelde’, aldus de bestuurders.

Teylingen dacht in eerste instantie in 2017 een financieel tekort te hebben, maar naar nu blijkt wordt het een bescheiden overschot van 100.000 euro. „Een prettige uitgangspositie”, zegt een woordvoerder van de gemeente. „Het is ’plusjes en minnetjes-werk’. De ene post gaat het iets omhoog, de ander iets naar beneden, maar onderaan de streep blijven de lasten gelijk.”

Een post die wel enigszins omhooggaat is de onroerend-zaakbelasting (ozb). Sinds het begin van dit jaar wordt die met gelijke tred als de inflatie verhoogd. Dit wordt in 2017 doorgezet. Eerder heeft Teylingen de ozb negen jaar ongemoeid gelaten.

Rioolheffing

Ook de rioolheffing stijgt volgend jaar. ’Dit is nodig om ook de komende jaren de investeringen in het riool te kunnen bekostigen’, zo staat in de plannen. Op dit moment ligt de rioolheffing Teylingen echter onder het landelijk gemiddelde. Het college verwacht dat de afvalstoffenheffing kan dalen.

De laatste grote bezuinigingen die de gemeente Teylingen heeft moeten doorvoeren waren volgens de gemeentewoordvoerder een erfenis van het vorige college. Die kwamen vervolgens op het bordje van het huidige bestuur.

De gemeente noemt de bezuinigen van de afgelopen jaren overigens ’niet radicaal’. „Denk aan de hervorming van het subsidiebeleid.” Tevens werd bijna een miljoen euro bezuinigd op personeelskosten. Daarnaast is er minder uitgegeven dan verwacht aan zorgtaken als huishoudelijke hulp, begeleiding en hulpmiddelen.

Het college verwacht veel van de ambtelijke fusie met Hillegom en Lisse per 1 januari 2017. De besparing die de fusie oplevert, loopt naar verwachting geleidelijk op, tot ruim acht ton per jaar in 2020.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.