Voor Elkaar Voorschoten krijgt toch omstreden subsidie

Marieta Kroft
Voorschoten

De welzijnsorganisatie Voor Elkaar krijgt toch de omstreden extra subsidie van 75.000 euro van de gemeente Voorschoten om ontwikkelingen te kunnen doormaken.

Een meerderheid, de VVD, ONS Voorschoten en het CDA stemmen in, al was het voor de christen-democraten ’een lastig dilemma’. De oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, SP en D66 wilden uitstel omdat ze er nog onvoldoende vertrouwen in hebben dat het geld ook daadwerkelijk voor de gewenste ontwikkeling wordt gebruikt. Dat bleek donderdagavond tijdens een commissievergadering.

De welzijnsorganisatie maakt een woelige tijd door. Toenmalig directeur Twanneke Nijhuis won dit voorjaar een rechtzaak die ze had aangespannen nadat ze door het bestuur was ontslagen. De rechter gaf haar gelijk, maar ontbond toch het arbeidscontract vanwege verstoorde verhoudingen. Ook bepaalde de rechter dat Voor Elkaar aan Nijhuis een schadebedrag van 75.000 euro moest betalen. Dat is precies het bedrag dat Voorschoten op dat moment als eenmalige subsidie in de boeken had opgenomen. Dat verklaart ook de grote aarzelingen bij de politici om akkoord te gaan.

Daarbij komt dat de welzijnsorganisatie nog steeds in een onrustig vaarwater verkeert, zo blijkt uit schriftelijke vragen van D66 aan het college. Volgens D66 ervaren zes van de zeven medewerkers (de zevende is een nieuw personeelslid) een angscultuur, ze mogen niet praten met ambtenaren en ’krijgen te horen dat ze prutsers zijn’. Vijf vrijwilligers zijn vertrokken, aldus de democraten. In hun antwoord schrijven B en W hier niets van te weten.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.